ryż z ciecierzycą

Ryż z ciecierzycą to znakomity dodatek do każdego obiadu, ale i super baza do dalszych eksperymentów. Można z niego zrobić na przykład pożywną sałatkę, albo po prostu dodać przesmażonego mięsa i uczynić zeń super obiad. Jedyną wadą tego pzepisu może być konieczność gotowania czarnego ryżu osobno. Jest to niezbędne, ponieważ oddaje on do wody swój kolor, a chcemy, by nasza potrawa ładnie wyglądała, a nie jak szara papka. Zawsze jednak można wykorzystać np. ryż z dnia poprzedniego, czyy pozostałą ciecierzycę. Nie musi to przecież być ta z puszki. Jak widać ryż z ciecierzycą to rzecz fantastyczna. Prosta i szybka. I bardzo zdrowa.

 

RYŻ Z CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca z puszki (lub wcześniej ugotowana) 240 gramów;
  • ryż basmati 150 graómów;
  • czarny ryż 80 gramów;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że o proporcji składników decydujesz TY. Ja podałem swoje, Ty możesz całkowicie odwrócić ilość każdego z nich stosownie do własnych upodobań. Możesz również do potrawy dodać mielonej kurkumy i kminu rzymskiego, a całość skropić oliwą. Wtedy danie nabierze orientalego smaku i koloru. Jeżeli jednak ma to być baza do dalszych eksperymentów, to przyprawy na tym etapie proponuję pominąć.

ryż z ciecierzycą

 

2. Wsyp czarny ryż do gotującej się osolonej wody i gotuj do miękkości (około 30 minut). Pamiętaj, że dłuższy czas gotowania tego ryżu wymaga nieco większej ilości wody, w której się będzie gotował.

ryż z ciecierzycą

 

3. Wsyp ryż basmati do osobnego garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości (około 10 minut).

ryż z ciecierzycą

 

4. A oto powód, dla którego czarny ryż lepiej jest gotować osobno. Ciemna woda zmieniłaby kolor ryżu basmati, a nie o to nam w tym daniu chodzi.

ryż z ciecierzycą

 

5. Ugotowany ryż basmati odcedź i przełóż do dużej miski.

ryż z ciecierzycą

 

6. Dodaj do ryżu ciecierzycę i lekko przemieszaj całość.

ryż z ciecierzycą

 

7. Gdy czarny ryż będzie ugotowany odcedź go, przelej szybko zimną wodą i wsyp do miski z pozostałymi składnikami.

ryż z ciecierzycą

 

8. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do warzyw, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe.

ryż z ciecierzycą

 

9. Ryż z ciecierzycą podawaj na zimno lub na ciepło, jako dodatek do obiadu z sosem lub bez. Lub wykorzystaj jako bazę do sałatek. Albo po prostu dodaj pozostałe z poprzedniego dnia mięso i całość przesmaż. Albo zrób zapiekankę lub gołąbki. Jak widzisz ryż z ciecierzycą daje mnóstwo możliwości.

ryż z ciecierzycą

Wypróbuj genialny RYŻ smażony z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *