Ryż smażony z kurczakiem i soczewicą to danie znakomite, choć gdy mu się przyjrzeć dokładniej  można je przygotować z różnych składników. Jakkolwiek brzmi to nieciekawie to danie można po prostu przyrządzić na wiele sposobów – ja podaję swój ulubiony, czyli łączę ryż z soczewicą. Kurczak zaś jest dodatkiem, który znakomicie uzupełnia smak dania. Ryż smażony z kurczakiem i soczewicą to rewelacyjne danie na polskie realia. Gotowany na kurczaku na niedzielny obiad rosół zwykłe pozostaje na dzień następny, podobnie jak kurczak, na którym rosół był przyrządzony. I właśnie tego kurczaka, i tenże rosół można wykorzystać do tego dania.

 

RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów ryżu basmati;
  • 80 gramów czarnej soczewicy;
  • 80 gramów czerwonej soczewicy;
  • 1 cebula;
  • 80 gramów żółtej papryki;
  • garść roszponki;
  • 150 gramów mięsa z ugotowanego kurczaka;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Czarna soczewica gotuje się najdłużej (około 25 minut), zatem od niej należy rozpocząć przygotowywanie dania. Soczewicę bardzo dobrze opłukaj na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości (nie rozgotuj).

 

3. Podczas, gdy czarna soczewica się gotuje obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę. Paprykę umyj i również drobno posiekaj.

 

4. Przygotuj około 150 gramów gotowanego kurczaka; pozbaw skóry i posiekaj go na małe kawałeczki. Kurczak powinien mieć temperaturę pokojową.

 

5. Do garnka wlej 2 szklanki wrzącej wody, posól ją nieco i wsyp ryż. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

 

6. Opłucz dokładnie pod bieżącą wodą czerwoną soczewicę. Do małego rondelka wlej 2 szklanki wrzącej wody i wrzuć czerwoną soczewicę. Gotuj około 10 minut (czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie; w przeciwieństwie do czarnej i tak się rozpadnie, nie przejmuj się, dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze).

 

7. Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej ją i wrzuć cebulę oraz paprykę. Smaż 2 minuty, a następnie wsyp 2 łyżeczki swojej ulubionej przyprawy lub mieszanki przypraw. Smaż minutkę, aż przyprawa uwolni aromaty.

 

8. Na patelnię wrzuć posiekanego kurczaka.

 

9. Smaż wszystko około 2 minut na średnim ogniu. Po kuchni powinny rozchodzić się wspaniałe aromaty – a to jeszcze nie koniec 😉

 

10. Odcedź ryż i wrzuć go na patelnię (zachowaj małą garstkę ryżu na koniec); zamieszaj i smaż wszystko około 2 minut.

 

11. Odcedź soczewice i wrzuć na patelnię; dodaj również 2-3 garści roszponki.

 

12. Wymieszaj danie, dopraw jeszcze użytą wcześniej przyprawą. Smaż całość około 2 minut. Na koniec wrzuć zachowaną garstkę ryżu – dzięki temu ten dodany na końcu ryż pozostanie biały i wspaniale wzbogaci barwę dania.

 

13. Ryż smażony z kurczakiem i soczewicą smakuję na ciepło i na zimno. Serwowany od razu, jak i podjadany na kolację bez odgrzewania. Smakuje nawet prosto z lodówki. Ryż smażony z kurczakiem i soczewicą smakuje zawsze. Naprawdę.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *