Ryż po majorkańsku

Ryż po majorkańsku to interesująca potrawa, na którą przepis (wraz ze składnikami) przywiozłem z ostatniej wyprawy na piękną Majorkę. Nie należy tego dania utożsamiać ani z włoskim risotto, ani ze znanym majorkańskim daniem o intrygującej nazwie „brudny ryż” (arros brut). To po prostu moja luźna interpretacja kuchni majorkańskiej, choć faktycznie przygotowanie dania przypomina gotowanie risotto. Wiem, że składników, których użyłem do tego dania nie kupicie w Polsce, ale pokażę Wam w przepisie, jak i czym je zastąpić, by Wasz ryż po majorkańsku smakował podobnie, jak mój. Gorąco zachęcam do wypróbowania nowych smaków.

 

RYŻ PO MAJORKAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 180 gramów ryżu jak do risotto (arborio, carnaroli) lub hiszpańskiej paelli (bomba);
  • 80 gramów paprykowej kiełbasy sobrassada;
  • 150 gramów białej kiełbasy botifarro;
  • 1 duży pomidor (np. gargamel);
  • 1 mały por;
  • 50 gramów brązowych lub zwykłych pieczarek;
  • 2 szalotki;
  • dobry ser do starcia (np. manchego);
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Ryż po majorkańsku

 

2. Pora umyj i pokrój w półplasterki. Szalotkę obierz i drobno posiekaj.

Ryż po majorkańsku

 

3. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.

Ryż po majorkańsku

 

4. Botifarro to katalońsku specjał, występujący również na pobliskich Balearach, w tym także na Majorce. To kiełbaski wieprzowe występujące w kilku odmianach (np. biała, z dodatkiem krwi jak kaszanka itp). Moja kiełbaska to właśnie klasyczna „biała” – w składzie miała: 95 % mięsa wieprzowego (70/30 mięsa chudego i podgardla), płucka, skórki, przyprawy i … orzeszki piniowe. No i miała dość sporo cynamonu. Smak całkowicie nie do zastąpienia. Ja proponuję zastąpić ją naszą kaszanką – mielony cynamon dodajcie do dania podczas jego przyrządzania. Cokolwiek użyjesz pokrój w plasterki.

UWAGA: Jeżeli masz możliwość użyj oryginalnych produktów. W przeciwnym wypadku użyj zamienników i rozkoszuj się równie dobrym smakiem.

Ryż po majorkańsku

 

5. Drugi bardzo ważny składnik mojego dania to sobrassada. To typowo majorkańska kiełbasa, przyrządzana ze słynnej majorkańskiej „porc negre”, czyli czarnej świni. Sobrassada strukturą podobna jest do naszej metki; można ją rozsmarować na kromce chleba. I taka jest moja propozycja – zamiast sobrassady użyj naszej metki (mieszkańcy Wielkopolski i Śląska doskonale będą wiedzieli o co chodzi), ewentualnie surowej kiełbasy paprykowej.

UWAGA: Sobrassada do tego dania będzie najlepsza, ale i z naszą metką danie wyjdzie znakomicie.

Ryż po majorkańsku

 

6. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pora i szalotkę. Smaż około 2 minut na niezbyt mocnym ogniu.

Ryż po majorkańsku

 

7. Wrzuć pieczarki, lekko posól i smaż kolejne 3 minuty.

Ryż po majorkańsku

 

8. Dodaj pokrojoną w plasterki botifarrę (lub kaszankę), dodaj szczyptę mielonego cynamonu, zamieszaj i smaż 3 minuty. Następnie dodaj sobrassadę (lub metkę albo kiełbasę paprykową).

Ryż po majorkańsku

 

9. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż 2 minuty, aż sobrassada „puści” kolor.

Ryż po majorkańsku

 

10. Na patelnię wrzuć ryż i przesmaż go 2 minuty mieszając go raz na czas.

Ryż po majorkańsku

 

11. Pomidora obierz ze skórki, zetrzyj i wrzuć na patelnię. Wlej około 400 ml bulionu drobiowego lub wołowego. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i duś 15 minut pod przykryciem, aż ryż zmięknie uzupełniając w miarę potrzeby wrzącą wodą. Ryż po majorkańsku właśnie zaczyna nabierać smaku 🙂

Ryż po majorkańsku

 

12. Zatrzyj garść sera manchego lub innego ulubionego, umyj natkę pietruszki.

Ryż po majorkańsku

 

13. Gdy ryż jest już miękki wsyp na patelnię 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Ryż po majorkańsku

 

14. Dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie zamieszaj całość. Danie powinno mieć konsystencję risotto, to znaczy lekko lejącą się.

Ryż po majorkańsku

 

15. Ryż po majorkańsku podawaj od razu, posypany dodatkowo startym serem manchego.

Ryż po majorkańsku

Spróbuj także pysznego RISOTTO z GRZYBAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *