RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

Ryba w galarecie to bardzo popularna przystawka. Robi się ją w miarę szybko, a dowolność w jej przyrządzaniu jest właściwie nieograniczona. Podstawą tejże przystawki jest oczywiście ryba – musi być świeżutka. W moim przepisie użyłem jednak nie tradycyjnie surowej, a następnie gotowanej ryby, lecz rybę wędzoną. Konkretnie użyłem wędzonej makreli, bo za rogiem mam świetny sklep rybny, w którym właśnie tę rybkę mogę kupić najświeższą. Ty użyj takiej, jaką lubisz – bez obaw – ryba wędzona w galarecie i tak będzie pyszna.

 

RYBA W GALARECIE

SKŁADNIKI:

  • 1 litr domowego wywaru jarzynowego;
  • 1 świeża makrela wędzona;
  • 1 marchewka;
  • 1 mała puszka groszku konserwowego;
  • 1 opakowanie żelatyny;
  • 1 cytryna;
  • natka pietruszki;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jedną marchewkę pokrój w cienkie plasterki; rybę obierz ze skóry i z ości.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

2. Marchewkę wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut, aż zmięknie (nie rozgotuj!). Odcedź i odłóż na bok do przestygnięcia. W osobnym garnku zagotuj około 1 litra wywaru warzywnego, po czym zdejmij garnek z gazu i rozpuść w bulionie 1 opakowanie żelatyny (szczegóły znajdziesz na opakowaniu żelatyny). Odstaw garnek do przestygnięcia.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

3. W małej foremce (np. takiej do pieczenia chleba lub keksówka) lub innym dowolnym naczyniu ułóż na spodzie natkę pietruszki, a na niej plasterki cytryny (wcześniej cytrynę sparz wrzątkiem).

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

4. Wrzuć trochę groszku konserwowego i podgotowaną wcześniej marchewkę.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

5. Rozłóż warstwę dobrze oczyszczonej z ości i posiekanej ryby wędzonej.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

6. Na rybę nałóż plasterki marchewki i dodaj groszek.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

7. Nałóż kolejną warstwę ryby.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

8. Na nią rozłóż plasterki marchewki.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

9. Całość posyp groszkiem i rozłóż natkę pietruszki.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

10. Do foremki wlej delikatnie wystudzony bulion z żelatyną tak, aby nie zaburzył warstw składników. Wstaw naczynie do lodówki do zastygnięcia żelatyny.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

11. Gdy ryba w galarecie jest gotowa wyjmij ją z foremki.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

 

12. Przekrawaj w plastry o dowolnej grubości i podawaj z octem lub cytryną do skropnienia oraz Twoimi ulubionymi dodatkami. Ryba w galarecie to znakomita przekąska na każdą okazję.

RYBA W GALARECIE ale wędzona nie surowa

Przepis na JAJKA w SZYNCE w galarecie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *