RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

Ryba smażona w cieście to bardzo smaczna, choć może mało oryginalna propozycja nie tylko dla fanów ryb. Ale już kawałek fileta plus ciasto (panierka) w innej odsłonie to naprawdę smaczny i ciekawy obiad. W tym daniu użyłem fileta z łupacza – to ryba z dorszowatych, bardzo popularna na Wyspach Brytyjskich. U nas nie jest łatwo ją kupić, ale jeżeli nadarzy Wam się okazja nie zastanawiajcie się ani chwili zwłaszcza, że nie jest to ryba droga.

Łupacz to przepyszna, delikatna ryba, które szczególnie przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom dorsza. Ma grubą skórę, którą trudno jest ściągnąć; z tego względu lepiej jest kupować flet bez skóry. Do ciasta, które de facto jest panierką użyłem mąki żytniej razowej typ 2000 – nieoczyszczonej, niezwykle pożywnej i smacznej. To bardzo miła alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Moja ryba smażona w cieście z sezamem plus Twoje ulubione surówki to naprawdę super obiad.

 

RYBA SMAŻONA

SKŁADNIKI:

  • filety bez skóry z łupacza o łącznej wadze 500 gramów;
  • 2 jajka;
  • mąka żytnia razowa typ 2000;
  • 4 łyżki białego sezamu;
  • 4 łyżki czarnego sezamu;
  • sos sojowy;
  • olej arachidowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

2. Do miski wbij jajka, wsyp czarny i biały sezam i wlej 1 łyżkę sosu sojowego.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

3. Mąka żytnia razowa typ 2000 – po prostu samo zdrowie, smak i wiele, wiele błonnika. Wypróbuj jej, a na pewno pozostanie na długo w Twojej kuchni.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

3. Wsyp 2-3 garści mąki do miski z jajkami i sezamem. Wymieszaj.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

4. Twoje ciasto do ryby winno być dość gęste, aby nie spłynęło z ryby. Z drugiej strony zastosowana tutaj mąka jest „trudna”; szybko gęstnieje, trudno utrafić we właściwą konsystencję, ponieważ w zestawieniu z płynem po krótkim czasie gęstnieje. Ale spokojnie – dasz sobie radę 😉 W cieście pięknie wyglądają ziarenka sezamu, a brązowy kolor ciasta nadaje mu sos sojowy – u mnie mocno skoncentrowany i extra ciemny.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

5. Rybę pozbaw ości, umyj dokładnie i jeszcze dokładniej osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Filety w całości bez wątpienia wyglądają ładnie, ale dla wygody dalszej obróbki tak duże filety (każdy po 250 gramów) lepiej jest przeciąć na dwie części.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

6. Na dużej patelni rozgrzej olej (najlepiej arachidowy); ryby dokładnie obtocz w cieście, aby ciasto w miarę równomiernie pokryło je i włóż na patelnię. Smaż na średnim ogniu.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

7. Przesmażone ryby odwróć na drugą stronę. Nie smaż za długo, aby ryby w środku nie zrobiły się zbyt suche. Ryby jada się surowe, więc lepiej je nieco krócej smażyć (i tak dojdą, zanim zabierzesz się za ich konsumpcję), aniżeli już na wstępnie były niejadalne.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

 

8. Ryba smażona w cieście z sezamem świetnie smakuje np. z kiszonkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je z jakimkolwiek innym warzywem.

RYBA SMAŻONA w cieście z sezamem

RYBA w PIĘCIU smakach to jest to przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *