Ryba smażona w cieście z mąki razowej z sezamem

Świeża ryba panierowana w cieście przygotowanym z mąki żytniej z dodatkiem ziaren sezamu, a następnie smażona na oleju.

Ryba smażona to bardzo smaczna, choć może mało oryginalna propozycja nie tylko dla fanów ryb. Ale już kawałek fileta plus ciasto (panierka) w innej odsłonie to naprawdę smaczny i ciekawy obiad. W tym daniu użyłem fileta z łupacza. To ryba z dorszowatych, bardzo popularna na Wyspach Brytyjskich. U nas nie jest łatwo ją kupić, ale jeżeli nadarzy się okazja nie zastanawiaj się ani chwili zwłaszcza, że nie jest to ryba droga. Łupacz to przepyszna, delikatna ryba, która ma grubą skórę. Z tego względu lepiej jest kupować filet bez skóry.

Składniki

filety bez skóry z łupacza o łącznej wadze 500 gramów;
2 jajka;
mąka żytnia razowa typ 2000;
4 łyżki białego sezamu;
4 łyżki czarnego sezamu;
sos sojowy;
olej arachidowy;

Ryba smażona w cieście przepis

Do miski wbij jajka, wsyp czarny i biały sezam i wlej 1 łyżkę sosu sojowego. Mąka żytnia razowa typ 2000, po prostu samo zdrowie, smak i wiele, wiele błonnika. Wypróbuj jej, a na pewno pozostanie na długo w Twojej kuchni. Wsyp 2-3 garści mąki do miski z jajkami i sezamem. Wymieszaj. Twoje ciasto do ryby winno być dość gęste, aby nie spłynęło z ryby.

Z drugiej strony zastosowana tutaj mąka jest „trudna”; szybko gęstnieje, trudno utrafić we właściwą konsystencję, ponieważ w zestawieniu z płynem po krótkim czasie gęstnieje. Ale spokojnie, dasz sobie radę. W cieście pięknie wyglądają ziarenka sezamu, a brązowy kolor ciasta nadaje mu sos sojowy.

Rybę pozbaw ości, umyj dokładnie i jeszcze dokładniej osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Filety w całości bez wątpienia wyglądają ładnie, ale dla wygody dalszej obróbki tak duże filety (każdy po 250 gramów) lepiej jest przeciąć na dwie części.

Na dużej patelni rozgrzej olej (najlepiej arachidowy). Ryby dokładnie obtocz w cieście, aby ciasto w miarę równomiernie je pokryło, i włóż na patelnię. Smaż ryby na średnim ogniu. Gdy się ładnie zrumienią odwróć je na drugą stronę.

Ryba smażona w cieście sposób podania,

Nie smaż za długo, aby ryby w środku nie zrobiły się zbyt suche. Ryby jada się surowe, więc lepiej je nieco krócej smażyć (i tak dojdą, zanim zabierzesz się za ich konsumpcję), aniżeli przesmażyć. Świetnie smakuje np. z kiszonkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je z jakimkolwiek innym warzywem.


Smakowity miecznik z grilla według świetnego przepisu powinna pojawić się na Twoim stole jak najszybciej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *