Ryba smażona po węgiersku od razu kojarzy się z mieloną, słodką czerwoną papryką oraz rybami słodkowodnymi, co chyba jest oczywiste wobec faktu braku dostępu Węgier do morza. Jak to na Węgrzech bywa ryba musi być smażona i to w głębokim tłuszczu – żadne „na parze”, czy „z wody” – to na Węgrzech „nie przejdzie”. Wbrew pozorom tak przygotowana ryba jest bardzo delikatna i bardzo, bardzo smaczna. Wszak wiadomo, że Węgrzy karmią dobrze, a ryby jedzą często i w dużych ilościach, to i przygotować wzorowo je potrafią. I choć w zasadzie podałem powyżej już cały przepis na rybę po węgiersku, bo taki jest prosty, to jednak w punktach podać go czuję się zobowiązany.

 

RYBA SMAŻONA PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 3 nieduże ryby słodkowodne (leszcz, krąp, płoć, karaś itp);
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 500 ml oleju roślinnego do smażenia;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj tuszki świeżych ryb słodkowodnych. Węgrzy uwielbiają w ten sposób przyrządzać ryby mniej „szlachetne”, takie jak karasie, krąpie, leszcze itp.. Ryby umyj, osusz ręcznikami papierowymi i ponacinaj w poprzek po obu stronach. Tak przygotowane tuszki rybne dobrze posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

 

2. Do miski wsyp 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Oczywiście ilość mąki uzależniona jest od ilości ryb, które chcesz usmażyć. Również ilość dodanej mielonej papryki jest uznaniowa. Ja jednak jestem maniakiem papryki (podobnie, jak Węgrzy…), więc zawsze dodaję jej dużo. Mąkę wymieszaj dokładnie z papryką.

 

3. Czymże byłaby kuchnia węgierska bez „odrobiny” ostrej papryki… Do mieszanki mąki ze słodką, mieloną papryką dodaj zatem również „szczyptę” ostrej, mielonej papryki.

 

4. Na patelnię wlej olej roślinny (sporo – aby ryba smażyła się w nim) i rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Jeżeli robisz to w domu i masz termometr to super. Ale ryby w taki sposób na Węgrzech przygotowuje się zwykle „na zielonej trawce”, wiec nie przejmuj się, gdy nie masz termometru. Smaż ryby po prostu na wyczucie.

 

5. Rybki obtocz dokładnie w mieszance mąki i papryk tak, aby weszła ona również w nacięcia.

 

6. Natychmiast po obtoczeniu w mieszance ryby kładź na rozgrzanej patelni. Smaż około 2 minut (w zależności od wielkości ryby oczywiście – podany czas dotyczy małych tuszek).

 

7. Odwróć ryby na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

 

8. Ryba smażona po węgiersku przed podaniem powinna zostać odsączona na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *