RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

Ryba po grecku to potrawa, którą chyba każdy choć raz kiedyś przyrządzał. Jest bardzo popularna, ale część osób uważa ją za niemodną, wręcz nie nadającą się np. na spotkania towarzyskie. Ponoć jest zbyt ordynarna. Ale smak duszonych warzyw korzeniowych oraz doskonałej jakości ryba moim zdaniem są w stanie obronić to danie w każdej sytuacji. Tak, uwielbiam rybę po grecku, chociaż zupełnie nie wiem, dlaczego ta potrawa właśnie tak się nazywa. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze są to polędwiczki z mintaja, ale zwykle używam fileta z dorsza.


RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry);
  • masło klarowane;
  • 2 marchewki;
  • 1 duża pietruszka;
  • mały seler;
  • 1 cebula;
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz;

RYBA PO GRECKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ryba po grecku

 

2. Rybę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz całą rybę <<TUTAJ>> dowiesz się, jak ją sprawnie podzielić.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

3. Rybę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

4. Obierz dwie marchewki, kawałek selera, przygotuj połowę cebuli i jedną pietruszkę.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

5. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

6. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

7. Smaż rybę na niewielkiej ilości oleju i na klarowanym maśle. Nie powinno to trwać dłużej aniżeli po 1 minucie z każdej strony. Oczywiście wszystko zależy od grubości ryby, jednak rybę należy raczej niedosmażyć, aniżeli przesmażyć. To bardzo ważne. Jeżeli wydaje Ci się, że jest jeszcze surowa to to jest idealny moment, aby zdjąć ją natychmiast z patelni.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

8. Usmażoną rybę rozłóż na spodzie naczynia (nie przejmuj się, jeżeli rozpadła się podczas smażenia na kilka kawałków).

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

9. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

10. Gdy cebula się zeszkli wrzuć na patelnię starte warzywa.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

11. Posól warzywa, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż na niezbyt mocnym ogniu przez 5 minut często mieszając.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

12. Dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (według własnego smaku). Duś jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą „al dente” (nie rozgotuj ich !).

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

13. Uduszone warzywa zdejmij z gazu i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL

 

14. Uduszone, przestudzone warzywa rozłóż równomiernie na rybie.

RYBA PO GRECKU w wersji z PRL


RYBA PO GRECKU

Gdy całość przestygnie wstaw naczynie do lodówki do schłodzenia. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed podaniem.

Ryba po grecku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *