ryba po grecku

Ryba po grecku to potrawa, którą chyba każdy choć raz kiedyś przyrządzał. Jest bardzo popularna, ale część osób uważa ją za niemodną, wręcz nie nadającą się np. na spotkania towarzyskie. Ponoć jest zbyt ordynarna. Ale smak duszonych warzyw korzeniowych oraz doskonałej jakości ryba moim zdaniem są w stanie obronić to danie w każdej sytuacji. Tak, uwielbiam rybę po grecku, chociaż zupełnie nie wiem, dlaczego ta potrawa właśnie tak się nazywa. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze jest to filet z dorsza bez skóry.

 

RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów filet z dorsza (bez skóry);
  • masło klarowane;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 mały seler;
  • 1 cebula;
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z dorsza dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. Rybę posól i przekrój na pół, aby zmieściła się na dużej patelni. Smaż rybę na niewielkiej ilości oleju lub na klarowanym maśle.

 

3. Obierz dwie marchewki, kawałek selera, przygotuj połowę cebuli i jedną pietruszkę.

 

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

 

5. Rybę delikatnie odwróć na drugą stronę i dosmaż. Pamiętaj, ryba nie może być smażona zbyt długo. Wystarczy kilka minut.

 

6. Usmażoną rybę rozłóż na spodzie naczynia (nie przejmuj się, jeżeli rozpadła się podczas smażenia na kilka kawałków).

 

7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę.

 

8. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wrzuć starte warzywa na patelnię i mieszając duś 5 minut.

 

9. Dodaj sólo i pieprz do smaku.

 

10. Dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (według własnego smaku). Duś jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą „al dente” (nie rozgotuj ich !).

 

11. Uduszone warzywa rozłóż równomiernie na rybie.

 

12. Gdy całość przestygnie wstaw naczynie do lodówki do schłodzenia. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed podaniem. Ryba po grecku to klasyka na polskich stołach.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *