Ryba po grecku klasyka domówek w PRL

Ryba po grecku to smażone filety rybne ułożone w naczyniu i przykryte startymi i smażonymi warzywami korzeniowymi.

Ryba po grecku to potrawa, którą chyba każdy choć raz kiedyś przyrządzał. Potrawa ta jest bardzo popularna, ale część osób uważa ją za niemodną, wręcz nie nadającą się np. na spotkania towarzyskie. Ponoć jest zbyt ordynarna. Ale smak duszonych warzyw korzeniowych oraz doskonałej jakości ryba moim zdaniem są w stanie obronić to danie w każdej sytuacji. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”.

Składniki

500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry);
masło klarowane;
2 marchewki;
1 duża pietruszka;
mały seler;
1 cebula;
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
sól, pieprz;

Ryba po grecku przepis

Rybę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym (przeczytaj o tym, że ryba wcale nie musi być droga i dowiedz się jak filetować dorsza). Następnie rybę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Usmaż rybę

Na patelni rozgrzej trochę klarowanego masła i smaż rybę. Nie powinno to trwać dłużej aniżeli po 1-3 minutach z każdej strony. Oczywiście czas smażenia ryby zależy od jej wielkości i grubości jednak moim zdaniem lepiej jest rybę niedosmażyć, aniżeli przesmażyć. I to jest naprawdę ważne. Jeżeli wydaje Ci się, że ryba jest jeszcze surowa to jest to idealny moment, aby zdjąć ją natychmiast z patelni. Po usmażeniu rybę zdejmij z patelni, a następnie rozłóż na spodzie naczynia w którym zamierzasz przyrządzić rybę po grecku. Nie przejmuj się, jeżeli Twoja ryba rozpadła się podczas smażenia na kilka kawałków. Nie ma to większego znaczenia (przygotuj także przepis na ryba smażona w cieście).

Przygotuj warzywa

Obierz dwie marchewki, kawałek selera, przygotuj połowę cebuli i jedną pietruszkę. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę, a warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę, a gdy cebula się zeszkli wrzuć na patelnię starte warzywa. Posól warzywa, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż na niezbyt mocnym ogniu około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (według własnego smaku). Duś jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą „al dente” (nie rozgotuj ich !).

Ryba po grecku propozycja podania

Uduszone warzywa zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia. Następnie rozłóż warzywa równomiernie na rybie w naczyniu. Gdy całość przestygnie wstaw rybę po grecku do lodówki do schłodzenia.

Rybę po grecku podawaj w temperaturze pokojowej. Pamiętaj zatem, aby wyjąć ją z lodówki na pół godziny przed jej serwowaniem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *