RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

Ryba po chińsku, bo przyprawiona dość obficie przyprawą „pięć smaków” to moja kolejna propozycja na naprawdę dobrą rybę. Podążając za myślą, iż paluszki rybne wcale nie muszą być przygotowane z mielonej ryby przekazuję Wam przepis banalny, ale niezwykle smaczny. Ryba, przyprawa „chińskie pięć smaków”, panierka. Tylko tyle, i aż tyle. Minimum składników i jednocześnie maksimum smaku. Kto zna mieszankę przypraw „chińskie pięć smaków” z pewnością będzie zachwycony, a kto nie zna powinien w końcu ją wypróbować, bo jest po prosu nietuzinkowa.

 

RYBA PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwiczki z dorsza;
  • przyprawa „chińskie pięć smaków”;
  • biały sezam;
  • bułka tarta;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

2. Rybę pokrój na dość spore kawałki, najlepiej równej wielkości. Dzięki temu będą się równomiernie smażyć.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

3. Pokrojoną na kawałki rybę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz 3 łyżeczkami przyprawy „chińskie pięć smaków”. Nie żałuj przyprawy – ryba w tym przypadku musi być intensywnie doprawiona. Wymieszaj dokładnie kawałki ryby z przyprawami.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

4. Do miski wsyp trochę bułki tartej. Jeżeli masz możliwość użyj bułki tartej z mielonym siemieniem lnianym – to znakomite „zastępstwo” klasycznej bułki tartej.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

5. Do bułki tartej wsyp dodatkowo 1-2 łyżeczki przyprawy „chińskie pięć smaków” – dla wzmocnienia smaku.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

6. Wsyp również 2-3 łyżeczki ziaren białego sezamu, który nie tylko nada ładnego wyglądu Twoim paluszkom rybnym, ale przede wszystkim wzbogaci ich smak. Wymieszaj wszystkie składniki.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

7. W osobnej misce roztrzep dwa jajka. Tuż przed smażeniem obtaczaj szybko każdy kawałek ryby w jajku, a następnie w panierce.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

8. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby zakryła dno. Następnie wrzuć wszystkie paluszki rybne w pięciu smakach.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

9. Smaż rybę z obu stron nie dłużej, jak 2-3 minuty łącznie.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

10. Po usmażeniu odsącz paluszki rybne w pięciu smakach z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zobacz, jakie mają piękny kolor.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

 

11. Ryba po chińsku idealnie będzie się komponować się z Twoimi ulubionymi dodatkami, np. z kolorowym ryżem i kiszonkami.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

Spróbuj również PALUSZKÓW RYBNYCH w cieście przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *