RYBA PIECZONA po kreteńsku

Ryba pieczona na sposób kreteński to znakomity przykład na to, że kuchnia pięknej, słonecznej Krety jest prosta i niezwykle smaczna. I kiedy mówię „prosta” to uwierzcie, trudno o dania łatwiejsze do przyrządzenia. Na Krecie, podobnie zresztą jak w południowych Włoszech produkty bazowe (sery, warzywa, mięsa, oliwa) mają tak znakomitą jakość, że po pierwsze grzechem byłoby je zbyt intensywnie doprawić lub zmasakrować tworząc z nich kulinarne epopeje, z drugiej strony zaś strony jakakolwiek ponad podstawową ich obróbka jest po prostu bezsensowna. Dokładnie tak jest z przepisem na rybę pieczoną po kreteńsku – najświeższa z możliwych ryba, warzywa, oliwa extra vergine, suszone oregano… Absolutnie nic więcej.

 

RYBA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • świeża, wypatroszona i dokładnie oczyszczona ryba o wadze około 300 gramów;
  • 2-3 ziemniaki;
  • po małym kawałku czerwonej i zielonej papryki;
  • 1 cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowanie dania należy rozpocząć od poszukania świeżej, naprawdę świeżej ryby. Jeżeli mieszkasz nad morzem masz na to pewnie większe szanse, aniżeli my – „lądowe szczury”. W Chanii (drugie co do wielkości miasto na Krecie) ŚWIEŻE ryby można kupić albo na miejskim targu (AGORA), albo na przykład w dzielnicy Nea Hora, gdzie rybacy codziennie rano oferują swoje połowy (na zdjęciu).

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

2. Tam, gdzie rybę kupicie poproście, aby Wam ją dokładnie oczyścili. Na Krecie jest to sprawą oczywistą i nikomu nie przyjdzie do głowy brać za to dodatkowe pieniądze. Tak oczyszczonej ryby, jak przygotowano mi w Chanii nie spotkałem nigdzie. Rybę należy oczyścić nie tylko z wnętrzności, ale również ze skrzeli i wszystkiego, co zbędne. Głowa pozostać musi – niech ryba pozostanie rybą do końca…

UWAGA: Ryba pieczona w całości wygląda imponująco na talerzu.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

3. Ze zdobytą, świetnie oczyszczoną rybą możesz rozpocząć gotowanie – choć umówmy się – to słowo zdecydowanie na wyrost. Rybę dokładnie umyj i osusz; przygotuj pozostałe składniki.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

4. Ziemniaki obierz i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Na przykład na mandolinie.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

5. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oliwy, a następnie ułóż w nim warstwę ziemniaków, a na nich rybę.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

6. Rybę i ziemniaki posól.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

7. Papryki oczyść z nasion, umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i ułóż dookoła ryby na ziemniakach. Całość skrop sokiem z cytryny.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

8. Podlej wszystko naprawdę minimalną ilością gorącej wody – tylko tyle, by ziemniaki miały się w czym ugotować.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

9. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15-20 minut. Mała uwaga: jeżeli po tym czasie ziemniaki będą jeszcze twardawe wyjmij rybę, a ziemniaki dopiecz. Alternatywnie możesz najpierw wsadzić do piekarnika naczynie z samymi ziemniakami, a dopiero po około 15 minut dołożyć rybę i paprykę i piec 15-20 minut. Żaden Kreteńczyk jednak nie poświęciłby swojego czasu na takie „cudowanie” podczas gotowania, ale Wy zrobicie „po uważaniu”.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

10. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika – Twoja ryba pieczona po kreteńsku jest już prawie gotowa. Jeżeli ziemniaki będą miękkie i w dodatku przyrumienione to znaczy, że jesteś mistrzem świata w kreteńskim gotowaniu. Ja – jak widzisz, jeszcze nie jestem 😀

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

11. Rzecz najważniejsza i najświętsza dla Kreteńczyka – danie trzeba polać dużą ilością lokalnej oliwy extra vergine. Kreteńczycy zużywają statystycznie około 3,5 litra oliwy miesięcznie wliczając w to dzieci i starców, więc jak wlejesz pół szklanki to będzie w sam raz 😀

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

12. Rybę należy również skropić sokiem z cytryny i OBOWIĄZKOWO posypać świętym na Krecie suszonym oregano.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

 

13. Ryba pieczona na sposób na Krecie podejrzany to kwintesencja świeżości, smaku i prostoty.

RYBA PIECZONA po kreteńsku

Upiecz pysznego HALIBUTA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *