Ryba pieczona na sposób kreteński to znakomity przykład na to, że kuchnia pięknej, słonecznej Krety jest prosta i niezwykle smaczna. I kiedy mówię „prosta” to uwierzcie, trudno o dania łatwiejsze do przyrządzenia. Na Krecie, podobnie zresztą jak w południowych Włoszech produkty bazowe (sery, warzywa, mięsa, oliwa) mają tak znakomitą jakość, że po pierwsze grzechem byłoby je zbyt intensywnie doprawić lub zmasakrować tworząc z nich kulinarne epopeje, z drugiej strony zaś strony jakakolwiek ponad podstawową ich obróbka jest po prostu bezsensowna. Dokładnie tak jest z przepisem na rybę pieczoną po kreteńsku – najświeższa z możliwych ryba, warzywa, oliwa extra vergine, suszone oregano… Absolutnie nic więcej.

 

RYBA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • świeża, wypatroszona i dokładnie oczyszczona ryba o wadze około 300 gramów;
  • 2-3 ziemniaki;
  • po małym kawałku czerwonej i zielonej papryki;
  • 1 cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone oregano;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowanie dania należy rozpocząć od poszukania świeżej, naprawdę świeżej ryby. Jeżeli mieszkasz nad morzem masz na to pewnie większe szanse, aniżeli my – „lądowe szczury”. W Chanii (drugie co do wielkości miasto na Krecie) ŚWIEŻE ryby można kupić albo na miejskim targu (AGORA), albo na przykład w dzielnicy Nea Hora, gdzie rybacy codziennie rano oferują swoje połowy (na zdjęciu).

 

2. Tam, gdzie rybę kupicie poproście, aby Wam ją dokładnie oczyścili. Na Krecie jest to sprawą oczywistą i nikomu nie przyjdzie do głowy brać za to dodatkowe pieniądze. Tak oczyszczonej ryby, jak przygotowano mi w Chanii nie spotkałem nigdzie. Rybę należy oczyścić nie tylko z wnętrzności, ale również ze skrzeli i wszystkiego, co zbędne. Głowa pozostać musi – niech ryba pozostanie rybą do końca…

UWAGA: Ryba pieczona w całości wygląda imponująco na talerzu.

 

3. Ze zdobytą, świetnie oczyszczoną rybą możesz rozpocząć gotowanie – choć umówmy się – to słowo zdecydowanie na wyrost. Rybę dokładnie umyj i osusz; przygotuj pozostałe składniki.

 

4. Ziemniaki obierz i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Na przykład na mandolinie.

 

5. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oliwy, a następnie ułóż w nim warstwę ziemniaków, a na nich rybę.

 

6. Rybę i ziemniaki posól.

 

7. Papryki oczyść z nasion, umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i ułóż dookoła ryby na ziemniakach. Całość skrop sokiem z cytryny.

 

8. Podlej wszystko naprawdę minimalną ilością gorącej wody – tylko tyle, by ziemniaki miały się w czym ugotować.

 

9. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15-20 minut. Mała uwaga: jeżeli po tym czasie ziemniaki będą jeszcze twardawe wyjmij rybę, a ziemniaki dopiecz. Alternatywnie możesz najpierw wsadzić do piekarnika naczynie z samymi ziemniakami, a dopiero po około 15 minut dołożyć rybę i paprykę i piec 15-20 minut. Żaden Kreteńczyk jednak nie poświęciłby swojego czasu na takie „cudowanie” podczas gotowania, ale Wy zrobicie „po uważaniu”.

 

10. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika – Twoja ryba pieczona po kreteńsku jest już prawie gotowa. Jeżeli ziemniaki będą miękkie i w dodatku przyrumienione to znaczy, że jesteś mistrzem świata w kreteńskim gotowaniu. Ja – jak widzisz, jeszcze nie jestem 😀

 

11. Rzecz najważniejsza i najświętsza dla Kreteńczyka – danie trzeba polać dużą ilością lokalnej oliwy extra vergine. Kreteńczycy zużywają statystycznie około 3,5 litra oliwy miesięcznie wliczając w to dzieci i starców, więc jak wlejesz pół szklanki to będzie w sam raz 😀

 

12. Rybę należy również skropić sokiem z cytryny i OBOWIĄZKOWO posypać świętym na Krecie suszonym oregano.

 

13. Ryba pieczona na sposób na Krecie podejrzany to kwintesencja świeżości, smaku i prostoty.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *