Ryba panierowana koniecznie z dodatkiem ziaren sezamu to moja kolejna propozycja na smakowite przygotowanie ryby. Do przygotowania tego dania użyłem „resztek” dorsza, które pozostały mi po podzieleniu fileta na tzw. polędwiczki i pozostałe elementy – te właśnie użyłem. Jak widać wcale nie trzeba mieć najlepszych, a zarazem najdroższych kawałków ryby, żeby rybę zjeść. I to całkiem dobrą rybę. Fajnie, jeżeli użyjesz jako dodatku sezamu nie tylko białego, ale również czarnego, który świetnie  wpłynie nie tylko na ładny wygląd ryby, ale również podniesie jej walory smakowe.

 

RYBA PANIEROWANA

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów fileta z dorsza;
  • mąka pszenna pełnoziarnista;
  • 2 jajka;
  • czarny i biały sezam;
  • mielona kurkuma;
  • mielona słodka papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mąkę wsyp do jednej miski, sezam (biały i czarny) do drugiej. Później sezam połączysz z mąka, ale takie przygotowanie pozwoli Ci kontrolować ilość poszczególnych składników. Jajka roztrzep w osobnej misce. Rybę dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

 

3. Do mąki wsyp po 1 łyżeczce mielonej, słodkiej papryki i mielonej kurkumy. Przyprawy nie tylko dodadzą smaku panierce, ale również nadadzą jej fenomenalnego koloru.

 

4. Rybę posól i posyp niedużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Obtocz z każdej strony.

 

5. Do mąki zmieszany czarny i biały sezam. Wymieszaj panierkę. Kawałki ryb maczaj najpierw w  roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z mąki i sezamu. Rób to tuż przed włożeniem ryby na patelnię.

 

6. Panierowane kawałki ryby połóż na patelni ze średnio rozgrzaną oliwą. Smaż rybę na średnim ogniu około 2 minut.

 

7. Odwróć kawałki ryby na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Tyle absolutnie wystarczy, aby Twoja ryba była usmażona i pozostała soczysta w środku. Oczywiście jeżeli masz dużo grubsze kawałki ryby ten czas smażenia odpowiednio wydłuż.

 

8. Usmażoną rybę osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

9. Ryba panierowana smakuje bodaj ze wszystkimi możliwymi dodatkami, a nawet podana solo z Twoim ulubionym sosem.

 

10. W sezonie szparagowym moja ryba panierowana w sezamie doskonale smakuje z grillowanymi szparagami i fasolką w pomidorach.

Wypróbuj również mojej RYBY W CIEŚCIE Z SEZAMEM – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *