ROSTI szwajcarskie placki ziemniaczane

Rosti (Rösti w oryginale) to tradycyjne, szwajcarskie placki z grubo tartych gotowanych ziemniaków. Piszę „placki z ziemniaków” celowo, bo rosti nie są plackami ziemniaczanymi w tradycyjnym rozumieniu i przez to często są z nimi mylone, również przez profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni.

ROSTI NARODZINY

Kiedyś w wiejskich, górskich szwajcarskich domostwach wieczorem gotowało się ziemniaki lub ziemniaki z dnia poprzedniego zostawały, by na drugi dzień zetrzeć je „na grubo” i doprawić jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane smażyło się na maśle lub gęsim smalcu, a w zależności od regionu Szwajcarii na ich wierzch dodawało jajko sadzone, speck, starty ser lub krążki cebuli. Wcale niełatwo jest usmażyć ten szwajcarski specjał – trudno jest uformować placek z samych ziemniaków bez dodatku jajka i mąki, a jeszcze trudniej przewrócić go na drugą stronę. Poniżej zamieszczam kilka ważnych wskazówek, które pozwolą Wam przygotować prawdziwe, przepyszne rosti.

JAK ZROBIĆ PRAWDZIWE ROSTI:

1. Do przygotowania rosti niezbędną są prawdziwe ziemniaki sałatkowe. Takie, które po ugotowaniu będą nadal zwarte i lekko twardawe. W Polsce niestety o takie ziemniaki bardzo trudno; nawet te z oznaczeniem „A” (tzw. typ kulinarny) oferowane przez naszych producentów nijak się mają do „zachodnich” ziemniaków sałatkowych.

2. Ziemniaki należy ugotować „al dente”. Nie chodzi o to, aby ziemniaki były pół twarde, lecz by ich nie gotować za długo.

3. Do przygotowania rosti ziemniaki musza być całkowicie wystudzone. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do dnia następnego.

4. Do miski najlepiej jest ścierać jedynie tyle ziemniaków, aby stanowiły jedną porcję. Dzięki temu ich przemieszanie z przyprawami będzie łatwiejsze, delikatniejsze i nie zaburzy ładnej struktury tartych placków.

5. Jedna porcja rosti to około 400-500 gramów startych ziemniaków.

6. Rosti formuje się na patelni w formie placka ziemniaczanego o grubości 1-2 centymetry tak, aby wypełnił całą patelnię. Dla placka z podanej w poprzednim punkcie ilości ziemniaków optymalna będzie patelnia o średnicy 20 centymetrów.

7. Placki należy smażyć z jednej strony na dość mocnym ogniu około 10 minut, a po przewróceniu na drugą stronę należy gaz zmniejszyć i smażyć 5 minut (dosmażanie).

8. Placki należy smażyć na maśle lub gęsim smalcu dokładając ich w razie potrzeby w trakcie smażenia.


TRENING CZYNI MISTRZEM

Tylko tyle i aż tyle. Jak usmażycie 2-3 sztuki załapiecie o co w tym chodzi. I gwarantuję, że tak smacznych i chrupiących placków jeszcze nie jedliście. Szczegółowy przepis znajdziecie tutaj ->

Do przyrządzenia rosti potrzebne są naprawdę dobre ziemniaki sałatkowe

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *