ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

Roster wiśniowy to po prostu zasypane cukrem świeżutkie, dojrzałe wiśnie, które pasteryzowane przechowasz przez długie miesiące tak, aby zimą rozkoszować się ich smakiem. Taki roster ma konsystencję pomiędzy kompotem, a dżemem i nadaje się świetnie do naleśników, czy jogurtów – w tym drugim przypadku znakomicie zastępuje jogurty „kolorowe”, które zwykle są niepotrzebnie przesłodzone. Mój roster wiśniowy nie jest takim klasycznym, ponieważ dodałem do niego cukru żelującego, aby zagęścić jego konsystencję. Regulując ilość takiego cukru żelującego w owocach możesz uzyskać albo czysty, prawdziwy roster, albo po prostu dżem wiśniowy. Ja wybrałem coś pomiędzy – Ty zrób po swojemu.

 

ROSTER WIŚNIOWY

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy polskich wiśni;
  • 600 gramów cukru;
  • cukier żelujący;
  • kora cynamonowa;
  • gwiazdki anyżu;
  • wanilia;
  • kardamon;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą rostera wiśniowego są oczywiście wiśnie – muszą być bardzo dojrzałe, smaczne, niezbyt kwaśne. Kupuj raczej na placach, bazarach, targach, pod sklepem u baby, ale nie w supermarketach. Przed zakupem koniecznie spróbuj wiśni – często te pięknie wyglądające są po prostu zbyt kwaśne. Potrzebować będziesz 2 kilogramy wiśni, które trzeba dobrze opłukać.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

2. Wiśnie wydryluj z pestek w drylownicy. Zrób to starannie uważając, by żadna pestka nie przedostała się do naczynia z wydrylowanymi wiśniami.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

3. Wydrylowane wiśnie przełóż do dużego garnka i wsyp do nich 600 gramów cukru. Zamieszaj i odstaw wiśnie na 1 godzinę, aż puszczą sok.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

4. Po tym czasie postaw garnek z wiśniami na gaz i doprowadź do wrzenia – zmniejsz gaz do minimum.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

5. Przygotuj przyprawy – niech Twój roster będzie unikatowy. Potrzebne będą kora cynamonowa, gwiazdki anyżu, wanilia i ewentualnie kardamon.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

6. Płynne lub sypkie przyprawy włóż bezpośrednio do garnka, w przypadku całych (gwiazdki anyżu, kora cynamonowa) umieść je w gazie, zawiąż ją i wrzuć do wiśni. Dzięki temu zabiegowi na końcu bez problemu usuniesz zbędne przyprawy. Gotuj wiśnie na wolnym ogniu 20 minut mieszając co jakiś czas.

UWAGA: Im więcej dodasz przypraw, tym roster wiśniowy będzie smaczniejszy. O ile oczywiście lubisz te przyprawy.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

7. Przygotuj cukier żelujący. Od Ciebie zależy, jaki wybierzesz (są np. proporcje 2:1 i 3:1, które określają moc tężenia owoców przy jego zastosowaniu) i ile go dodasz. Szczegóły znajdziesz na opakowaniu.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

8. Wsyp do wiśni tyle cukru żelującego, ile uważasz uwzględniając moje uwagi powyżej i instrukcję na opakowaniu cukru. Zamieszaj.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

9. Małe słoiczki wraz z zakrętkami umyj gorącą wodą i dobrze osusz. Do każdego słoika wlewaj gorący roster i mocno zakręcaj słoik zakrętką.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

10. Do szerokiego naczynia lub na dużą patelnię wlej gorącą wodę i wstaw słoiki z rosterem. Wody powinno być tyle, aby sięgały ¾ wysokości słoików. Woda powinna lekko pyrkać, jak przy gotowaniu rosołu. W taki sposób pasteryzuj roster przez 15 minut.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

11. Na blacie rozłóż ściereczki i połóż na nich zakrętkami w dół słoiki z rosterem. Przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc odwracając słoiki mniej więcej w połowie czasu, aby roster nie zastygnął „odwrotnie”. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

 

12. Roster wiśniowy przywołuje smak lata i soczystych wiśni najlepiej w środku zimy dodany do naleśników lub jogurtu, a także na kromce świeżego chleba.

ROSTER WIŚNIOWY z wanilią

Zrób również ROSTER z WĘGIEREK przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *