Roster truskawkowy to po prostu zasypane cukrem świeżutkie, dojrzałe truskawki, które pasteryzowane przechowasz przez długie miesiące tak, aby zimą rozkoszować się smakiem truskawek. Taki roster ma konsystencję pomiędzy kompotem, a dżemem i nadaje się świetnie do naleśników, czy jogurtów – w tym drugim przypadku znakomicie zastępuje jogurty „kolorowe”, które zwykle są bardzo przesłodzone. Do takiego jogurtu z rosterem truskawkowym dodać możesz ulubione płatki, łyżeczkę miodu i otrzymasz zdrową wersję śniadania. Myślę, że warto podjąć „trud” przygotowania mojego rostera truskawkowego.

 

ROSTER TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dojrzałych, polskich truskawek;
  • 300 gramów cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podstawą rostera truskawkowego są oczywiście truskawki – muszą być bardzo dojrzałe, smaczne. Kupuj raczej na placach, bazarach, targach, pod sklepem u baby, ale nie w supermarketach. Przed zakupem koniecznie spróbuj truskawek – często te pięknie wyglądające nie mają w ogóle dobrego smaku. Potrzebować będziesz 1 kilogram truskawek, które trzeba dobrze opłukać i pozbawić szypułek.

 

2. Truskawki włóż do dużego garnka i ugnieć praską do ziemniaków tak, aby tylko część z nich pozostała niemal w całości. Dzięki takiemu zabiegowi truskawki puszczą więcej soku.

 

3. Do 1 kilograma truskawek wsyp 300 gramów cukru – to absolutne minimum, aby powstał roster i dało się go pasteryzować. Oczywiście możesz dodać zamiast cukru użyć miodu, cukru brązowego, czy innego zamiennika cukru, ale nie daję gwarancji, że roster wyjdzie równie dobry, jak mój.

 

4. Dobrze wymieszaj truskawki z cukrem i pozostaw na 2 godziny, aż truskawki puszczą sok.

 

5. Wstaw garnek z truskawkami na gaz (wolny ogień), doprowadź do wrzenia i gotuj truskawki powoli 10-15 minut usuwając co jakiś czas powstała na powierzchni białą pianę.

 

6. Małe słoiczki wraz z zakrętkami umyj gorącą wodą i dobrze osusz. Do każdego słoika wlewaj gorący roster i mocno zakręcaj słoik zakrętką.

 

7. Do szerokiego naczynia lub na dużą patelnię wlej gorącą wodę i wstaw słoiki z rosterem. Wody powinno być tyle, aby sięgały ¾ wysokości słoików. Woda powinna lekko pyrkać, jak przy gotowaniu rosołu. W taki sposób pasteryzuj roster przez 15 minut.

 

8. Na blacie rozłóż ściereczki i połóż na nich zakrętkami w dół słoiki z rosterem. Przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.

 

9. Roster truskawkowy przywołuje smak lata i soczystych truskawek najlepiej w środku zimy dodany do naleśników lub jogurtu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *