roster śliwkowy

Roster śliwkowy to coś pomiędzy kompotem, a marmoladą. Najlepszymi owocami na roster są morele i właśnie śliwki węgierki. Owoce należy pokroić na połowę, a następnie zasypać cukrem i gotować kilkanaście minut, aż część z nich rozpadnie się i powstanie wspaniały, aromatyczny, gęsty sos owocowy. Taki mały, niepozorny słoiczek w pysznymi śliwkami da Wam w środku zimy wiele radości. Roster to coś pomiędzy kompotem, a marmoladą. Nadaje się do spożycia natychmiast, ale możesz go również „zamknąć” na gorąco w słoiczku (wytrzyma kilka dni) lub zapasteryzować (wytrzyma kilka miesięcy).

 

ROSTER ŚLIWKOWY

SKŁADNIKI:

  • 2,5 kilograma śliwek węgierek;
  • 500 gramów cukru;
  • 2 laski cynamonu;
  • 1 duże jabłko;
  • 2-3 cytryny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 2,5 kilograma śliwek węgierek. Najlepsze są zdecydowanie takie z własnego sadu, albo z wiadomego pochodzenia. Ja miałem szczęście zakupić je bezpośrednio od znajomego, posiadającego sady owocowe w Łącku. Stąd pochodzi znakomita śliwowica łącka, zatem wysoka jakość śliwek i ich smak jest bezdyskusyjny.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

2. Śliwki dobrze umyj, osusz, przerwij na połowę i usuń pestkę.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

3. Przełóż przepołowione śliwki do garnka i zasyp cukrem (na 2,5 kilograma śliwek dałem 500 gramów cukru – śliwki w sobie mają już sporo słodyczy). Ponadto wrzuć 2 laski cynamonu i dodaj starte na grubych oczkach tarki jedno jabłko. Wlej szklankę wody i postaw na gaz.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

4. Gotuj owoce około 10 minut mieszając delikatnie co jakiś czas.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

5. Wyciśnij do garnka sok z cytryny. Ile ? Nie wiem, próbuj po dodaniu soku z całej cytryny (smak musi być wyważony pomiędzy słodkim, a kwaśnym). Sok próbuj zawsze z kawałkiem śliwki, wtedy dopiero poznasz smak całości (sam sok zawsze będzie się wydawał zbyt słodki). Ja wycisnąłem w sumie sok z aż trzech cytryn.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

6. Roster jest gotowy, gdy większość owoców się rozpadnie, ale część pozostanie w kawałkach, a jego kolor będzie fioletowy (bordowy ?).

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

7. Gorącą konfiturę od razu przekładaj do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Ja użyłem małych słoiczków o pojemności 0,33 litra (z podanych ilości składników w sumie wyszło około 3 litrów rostera).

UWAGA: Dobre śliwki, to pyszny roster. Użyj najlepiej takich zerwanych prosto z drzewa.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

8. Włóż słoiczki do garnków wyłożonych ściereczką, wlej wrzątek do wysokości ⅔ słoiczków i pasteryzuj na bardzo małym ogniu 20 minut.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

9. Dobrze zakręcone słoiki rozłóż na ściereczce dnem do góry. Przykryj je następną ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę. Po tym czasie odwróć słoiki wieczkiem do góry, ponownie przykryj ściereczką i pozostaw przez noc do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

 

10. Roster śliwkowy doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników, kopytek, klusek, jako polewa do ciast, dodatek do jogurtu na śniadanie itd.. To wspaniale móc zajadać się w środku zimy smakiem lata…

ROSTER ŚLIWKOWY z węgierek

Zrób także KNEDLE ze ŚLIWKAMI – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *