roster morelowy

Roster morelowy to coś pomiędzy kompotem, a marmoladą. Najlepszymi owocami na roster są śliwki węgierki i właśnie morele. Owoce należy pokroić w większe kawałki, a następnie zasypać cukrem i gotować 5-10 minut, aż część owoców się rozpadnie i powstanie wspaniały, aromatyczny, gęsty sos owocowy. Efekt końcowy zależy oczywiście od jakości moreli. Roster morelowy nadaje się do spożycia natychmiast, ale możesz go również „zamknąć” na gorąco w słoiczku (wytrzyma kilka dni) lub zapasteryzować (wytrzyma kilka miesięcy).

 

ROSTER MORELOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dojrzałych moreli;
  • 200 gramów cukru;
  • 1 cytryna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Morele – to oczywiście najważniejszy składnik do przyrządzenia rostera morelowego. Muszą być dojrzałe i słodkie. Nie kupujcie „w ciemno”; sporo owoców, które do nas docierają z Hiszpanii są bez smaku (a stamtąd głównie pochodzą dostępne u nas morele). Tak samo niestety jest morelami. Najlepiej iść na plac targowy i tam po spróbowaniu u kilku sprzedawców dokonać zakupu. Ja miałem to szczęście, że kupiłem przepyszne morele bezpośrednio w dolinie Wachau w Austrii (60 km na zachód od Wiednia). Region ten słynie z doskonałych moreli i pięknych moreli, co chyba widać na zdjęciu.

Roster morelowy

 

2. Morele dobrze umyj, osusz, poprzekrawaj na połowę. Usuń pestkę z każdej moreli i przekrawaj owoc wzdłuż na duże kawałki (na ćwiartki albo ósemki w zależności od wielkości moreli).

Roster morelowy

 

3. Przełóż pokrojone morele do garnka i zasyp cukrem. Na każde 500 gramów owoców wystarczy 100 gramów cukru (morele w sobie mają już sporo słodyczy).

Roster morelowy

 

4. Wstaw garnek z owocami na gaz i zagotuj.

Roster morelowy

 

5. Gotuj owoce na średnim ogniu 5-10 minut. W trakcie gotowania cukier rozpuści się, a część moreli rozpadnie się tworząc wspaniały sos. Jeżeli roster będzie Ci za słodki możesz wyciśnąć do niego odrobinę soku z cytryny.

Roster morelowy

 

6. Roster nadaje się do spożycia natychmiast po przygotowaniu. Podawaj do naleśników, jogurtów, ciast, mięsiw i czego Ci się żywnie podoba.

Roster morelowy

 

7. Roster morelowy możesz również „zamknąć” na gorąco w słoiczku (wytrzyma kilka dni) lub pasteryzować (wytrzyma kilka miesięcy).

Roster morelowy

A taki ROSTER MORELOWY np. do leniwych podać możesz. Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *