Każdy ma swój przepis na rosół domowy. I każdy z tych przepisów jest inny. W dodatku każdy z nas lubi czasem zrobić nieco inny rosół, niż zazwyczaj… I to jest właśnie siła rosołu – jest wiele przepisów, ale tylko jeden sposób wykonania: mięso, jarzyny i długie, wolne gotowanie pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką. Mięso wołowe, drób i kości wołowe to trzy główne składniki, które powinny znaleźć się w każdym mającym aspiracje rosole. Proporcje mięs jednak to już kwestia indywidualna.

 

ROSÓŁ DOMOWY

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów wołowiny;
  • 2 gęsie nogi;
  • kości wołowe (najlepiej ze szpikiem);
  • jarzyna do rosołu;
  • świeży lubczyk;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 800 gramów wołowiny (tutaj szponder, pręga i mostek bez kości – kość oderwałem i poszła do pieczenia) oraz dwie gęsie nogi (tutaj o łącznej wadze 700 gramów). Zamiast gęsiej nogi możesz użyć kaczej, albo po prostu kawałek kurczaka z kością (a najlepiej porcji rosołowej). Oczywiście proporcje mięsiw zależą od Twoich preferencji.

 

2. Bardzo ważnym składnikiem rosołu są również kości wołowe, najlepiej te ze szpikiem (wiem, trudno zdobyć). Kości umyj, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie kości wypuszczą soki i staną się pięknie rumiane.

 

3. Mięso oraz podpieczone kości przełóż do min. 5 litrowego garnka. Wlej około 2,5 litra zimnej wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotując całość na wolnym ogniu bez przykrycia (około 30 minut) doprowadź do wrzenia, a następnie usuń szumowiny. Skręć gaz do minimum i przykryj garnek pokrywką tak, aby jej niewielka część odkrywała powierzchnię. Gotuj rosół dwie godziny (rosół ma „mrugać”, nie może się gotować!).

 

4. Tak powinien wyglądać rosół po 2 godzinach wolnego gotowania; podczas, gdy po pierwszej godzinie ma on wyraźnie smak gęsiny, to po dwóch godzinach smak jest już zrównoważony. Już teraz rosół powoli staje się klarowny.

 

5. Przygotuj jarzyny: marchewkę (nie za dużo, bo rosół będzie zbyt słodki), pietruszkę, kawałek selera, sporą cebulę, kawałek pora, niedużą część kapusty włoskiej oraz natkę pietruszki i świeży lubczyk.

 

6. Cebulę opal nad gazem, aż będzie czarna i wrzuć do rosołu. Dodaj wszystkie warzywa, zioła oraz garstkę ziarnistego pieprzu i jedną łyżeczkę soli.

 

7. Gotuj pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką na minimalnym gazie przez następną godzinę. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem (w razie potrzeby). Rosół powinien być już bardzo klarowny.

 

8. Odcedź rosół, a następnie odstaw na bok na godzinę. Po tym czasie zdejmij delikatnie łyżką tłuszcz z powierzchni rosołu.

 

9. Przelej rosół przez gazę, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia (rosół musi być klarowny).

 

10. Przed podaniem zagrzej rosół (musi być podany gorący). Rosół domowy podawaj najlepiej z domowym makaronem nitki.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *