Roladki z kurczaka w sosie paprykowym to niezwykle smaczne i delikatne danie. Danie o smakach śródziemnomorskich (feta, oliwki, suszone pomidory), które zdecydowałem się podać tym razem z … kapustą włoską. A czemu nie! Farsz ma decydujące znaczenie w tym daniu. Myślę, że drób w tym daniu jest wyborem najlepszym. Sos paprykowy, który Wam proponuję jest dość mocno skoncentrowany – ja taki lubię. Ty eksperymentuj na jego bazie tak, aby to właśnie Tobie smakował. Zarówno roladki, jak i sos paprykowy są naprawdę fajnie zbilansowane smakowo i myślę, że Wam będzie smakowało. Zachęcam.

 

ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE PAPRYKOWYM

SkŁADNIKI:

  • 3 piersi z kurczaka lub trzy kotlety z indyka każdy o wadze około 150 gramów;
  • garść czarnych oliwek;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • około 80 gramów sera feta;
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 mała cebula;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki w proszku;
  • szczypta ostrej papryki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na kotlety. Posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Składniki na farsz zmiksuj w blenderze.

 

3. Nakładaj farsz na kotlety, następnie zwijaj je w rolady i zepnij każdy wykałaczkami, aby w trakcie duszenia nie rozpadły się.

 

4. Rolady obsmaż na oliwie aż do zrumienienia się. Przełóż je do garnka, zalej wrzącą wodą (tyle, by nie przykryła roladek) i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

 

5. W międzyczasie przygotuj sos paprykowy. W tym celu pokrój drobno jedną niewielką cebulę i jedną świeżą czerwoną paprykę w kostkę; smaż warzywa na oliwie około 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dosyp jedną łyżkę słodkiej, czerwonej papryki w proszku – wymieszaj i postaw na ogniu. Po około 30 sekundach dolej trochę sosu z duszenia roladek, zamieszaj. Dodaj szczyptę ostrej papryki mielonej i gotuj wszystko 2-3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku i zmiksuj całość.

 

6. Gotowe roladki z kurczaka w sosie paprykowym przekrój na połowę. Podawaj z sosem paprykowym ze swoim ulubionym warzywem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *