roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym

Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym smakować powinny każdemu. Schab wieprzowy to idealne mięso, aby przyrządzić roladki wieprzowe; można go wypełnić niemal wszystkim, a smakować będzie tak, czy siak. Tym razem nadzienie proponuję ograniczyć do absolutnego minimum. A zatem tylko dobre, domowe ogórki kiszone i cebula. Oczywiście jeśli wolisz zamiast schabu użyj np. karkówki – rolady będą bardziej soczyste, ale i dość tłuste, Twój wybór. Roladki wieprzowe piecze się (tak, piekę je, nie smażę tym razem) szybko; trzeba uważać, by nie „przeciągnąć” ich, bo schab szybko wysusza się podczas obróbki cieplnej, a wtedy jest niesmaczny.

 

ROLADKI WIEPRZOWE Z OGÓRKIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 kotlety schabowe każdy po około 150 gramów;
  • 3 duże ogórki kiszone;
  • 3 cebule;
  • słodka, mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 3 duże ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty) i 3 cebule; ogórki pokrój wzdłuż w słupki, a cebule w piórka.

 

2. Trzy kotlety schabowe każdy po około 150 gramów rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, posól, popieprz i oprósz słodką, czerwoną papryką. Jeżeli lubisz możesz oprószyć kotlety również ostrą papryką.

 

3. Na kotlety nakładaj cebulę i ogórka kiszonego.

 

4. Zwiń kotleta w roladę i zepnij wykałaczką tak, aby nie rozpadł się podczas pieczenia.

 

5. Oprósz gotowe roladki czerwoną, słodka papryką i piecz w piekarniku na grillu w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.

 

6. Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym podawaj w lecie z ulubionymi warzywami lub w zimie z ugotowanymi na parze mrożonymi warzywami. W obu przypadkach idealnymi dodatkami będą kaszą jaglaną i koniecznie musztarda Dijon.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *