Roladki schabowe to temat w kuchni dosyć popularny. Jednak mój farsz, a właściwie wypełnienie roladek jest dosyć oryginalne, a przynajmniej tak mi się wydaje. Jako farszu użyłem połączenia znanej i niezwykle popularnej na Bałkanach pasty warzywnej (z przewagą pieczonej papryki) zwanej ajwar oraz fety. W sezonie letnim fetę z powodzeniem można zastąpić nasza owczą bryndzą.

Do przepisu możesz użyć ajwaru ostrego, ale równie dobrze sprawdzi się łagodniejsza wersja tej pasty warzywnej. No i zwijając roladki pamiętaj, że zawsze masz dwa wyjścia: albo zwinąć je jak krokiety, czyli ciasno, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz albo po prostu zwinąć w sposób tradycyjny. W tym drugim przypadku część farszu w trakcie duszenia roladek wypłynie z nich pod wpływem temperatury, ale dzięki temu powstanie doskonały sos, z którym roladki schabowe podasz.

 

ROLADKI SCHABOWE

SKŁADNIKI:

  • 4 kotlety schabowe;
  • 150 gramów dobrej jakościowo fety (oryginalna jest twarda i taka tutaj musi być);
  • 4-5 solidnych łyżek ajwaru wysokiej jakości;
  • suszone oregano;
  • słodka, mielona papryka;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka kwaśnej, gęstej śmietany;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Wielkość kotletów zależy od Twojego apetytu.

 

2. Kotlety rozbij cienko, posól (nie za dużo, feta zapewne jest dość słona), posyp świeżo zmielonym pieprzem i dość obficie suszonym oregano.

 

3. Do miski przełóż ajwar i wkrusz słuszny kawałek fety.

 

4. Dokładnie wymieszaj ajwar z fetą tak, aby powstał gęsty farsz. Pamiętaj, że za rzadki będzie wypływał w nadmiarze z roladek.

 

5. Przygotowany z ajwaru i fety farsz rozsmaruj na każdym kotlecie, a te następnie zwijaj w roladki.

 

6. Roladki schabowe faszerowane obwiąż sznurkiem kucharskim, aby nie „otwarły się” podczas obróbki cieplnej. Oczywiście nie jest to punkt obowiązkowy; korzystając z różnych trików możesz ten krok pominąć, a roladki i tak nie rozlecą się podczas duszenia. Tak przygotowane roladki obtocz w mące, a jej nadmiar strzep.

UWAGA: Obwiązanie roladek sznurkiem kuchennym daje gwarancję, że te nie zniekształcą się podczas duszenia.

 

7. Roladki smaż na patelni na oliwie krótko, ale na dosyć mocnym ogniu, aby lekko się przyrumieniły.

 

8. Przesmażone roladki przełóż do garnka i podlej je gorącą wodą tak, aby były przykryte w 3/4 swej wielkości. Duś roladki na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut (do miękkości).

 

9. Gdy roladki są miękkie dodaj do sosu 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki oraz przyprawy, jeżeli potrzeba. Sos już teraz powinien mieć fantastyczny smak dzięki temu, że z roladek wypłynęło podczas duszenia nieco farszu.

 

10. Wyjmij roladki z garnka i zdejmij z nich sznurek. Odłóż je na chwilę na talerz. W szklance zahartuj sosem 1 łyżeczkę śmietany i wlej ją do garnka. Zamieszaj.

 

11. W szklance w minimalnej ilości zimnej wody rozpuść 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i wlej ją do garnka z sosem. Rób to powoli kontrolując stopień zgęstnienia sosu. Jeżeli w trakcie wlewania skrobi sos stanie się wystarczająco gęsty nie musisz wlewać pozostałej w szklance skrobi. Sos zamieszaj, zagotuj, wyłącz gaz pod garnkiem. Włóż roladki i odczekaj chwilę, aby „dogrzały się” w garnku.

 

12. Roladki schabowe faszerowane ajwarem i fetą podawaj np. z burakami zasmażanymi i kaszą gryczaną. Pyszności.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *