Roladki schabowe faszerowane serem feta

Roladki schabowe czyli kotlety ze schabu wieprzowego faszerowane ajwarem i fetą, zawinięte w roladki i duszone w sosie paprykowym.

Roladki schabowe to temat w kuchni dosyć popularny. Jednak mój farsz, a właściwie wypełnienie roladek, jest dosyć oryginalne, a przynajmniej tak mi się wydaje. Zwijając roladki pamiętaj, że zawsze masz dwa wyjścia. Albo zwinąć je jak krokiety, czyli ciasno, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz albo po prostu zwinąć w sposób tradycyjny. W tym drugim przypadku część farszu w trakcie duszenia roladek wypłynie z nich pod wpływem temperatury. Dzięki temu powstanie doskonały sos, z którym roladki schabowe podasz.

Składniki

4 kotlety schabowe;
150 gramów dobrej jakościowo fety (oryginalna jest twarda i taka tutaj musi być);
4-5 solidnych łyżek ajwaru wysokiej jakości;
suszone oregano;
słodka, mielona papryka;
3 łyżki mąki pszennej;
1 łyżeczka kwaśnej, gęstej śmietany;
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
sól, pieprz;

Przepis na roladki schabowe

Do miski przełóż ajwar i wkrusz słuszny kawałek fety. Dokładnie wymieszaj ajwar z fetą tak, aby powstał gęsty farsz. Pamiętaj, że za rzadki będzie wypływał w nadmiarze z roladek.

Kotlety rozbij cienko, posól (nie za dużo, feta zapewne jest dość słona), posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także dość obficie suszonym oregano. Przygotowany z ajwaru i fety farsz rozsmaruj na każdym kotlecie, a te następnie zwijaj w roladki schabowe. Roladki schabowe faszerowane obwiąż sznurkiem kucharskim, aby nie „otwarły się” podczas obróbki cieplnej. Oczywiście nie jest to punkt obowiązkowy, korzystając z różnych trików możesz ten krok pominąć, a roladki i tak nie rozlecą się podczas duszenia. Tak przygotowane roladki obtocz w mące, a jej nadmiar strzep.

Porada-> obwiązanie roladek sznurkiem daje gwarancję, że te nie zniekształcą się podczas obróbki cieplnej

Roladki smaż na patelni na oliwie krótko, ale na dosyć mocnym ogniu, aby lekko się przyrumieniły. Przesmażone roladki schabowe przełóż do garnka i podlej je gorącą wodą tak, aby były przykryte w 3/4 swej wielkości. Duś roladki na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut (do miękkości). Gdy roladki są miękkie dodaj do sosu 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki oraz przyprawy, jeśli potrzeba. Sos już teraz powinien mieć fantastyczny smak dzięki temu, że z roladek wypłynęło podczas duszenia nieco farszu.

Roladki schabowe sposób podania

Wyjmij roladki z garnka i zdejmij z nich sznurek. Odłóż je na chwilę na talerz. W szklance zahartuj sosem 1 łyżeczkę śmietany i wlej ją do garnka. Zamieszaj. W szklance w minimalnej ilości zimnej wody rozpuść 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i wlej ją do garnka z sosem. Rób to powoli kontrolując stopień zgęstnienia sosu. Jeśli w trakcie wlewania skrobi sos stanie się wystarczająco gęsty nie musisz wlewać pozostałej w szklance skrobi. Sos zamieszaj, zagotuj, wyłącz gaz pod garnkiem. Włóż roladki i odczekaj chwilę, aby „dogrzały się” w garnku. Podawaj np. z burakami zasmażanymi i kaszą gryczaną. Pyszności.


Zrób również roladki z cukinii z gorgonzolą. Przygotuj także piersi z kurczaka faszerowane fetą oraz aromatycznym szpinakiem. Warto!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *