Roladki drobiowe z szynką to obiad idealnie letni, pachnący słońcem, epatujący kolorami, smakujący latem. Moje roladki zrobisz z łatwością zarówno z kurczaka, jak i np. indyka. Szynki najlepiej użyć szwarcwaldzkiej z uwagi na jej niepowtarzalny aromat wędzarniczy, a ser dobrze rozpiekający się- może to być mozzarella, ale równie dobrze inny, dojrzewający ser „z charakterem”. No i świeże szparagi jako dodatek obowiązkowo. Żadnych zamienników.

 

ROLADKI DROBIOWE Z SZYNKĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 piersi z kurczaka każda o wadze około 150 gramów;
  • 6 dużych plastrów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 kula mozzarelli (120 gramów);
  • pęczek niezbyt grubych zielonych szparagów;
  • garść suszonych pomidorów w oliwie lub oleju;
  • 250 gramów liści świeżego szpinaku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na dość cienkie kotlety. Oczywiście nie chodzi tutaj o „grubość” szynki parmeńskiej, ale mięso będzie zwijane w roladki, więc jego „grubość” jest bardzo istotna. Nie przejmuj się, jeżeli mięso się nieco porwie podczas rozbijania – bez większych problemów mankamenty da się ukryć podczas zwijania roladek.

 

3. Szparagi (po 2-3 sztuki na roladkę – w zależności od Twojego apetytu i grubości szparagów) wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Doprowadź wodę ponownie do wrzenia i gotuj szparagi od tego momentu 3 minuty. Następnie odcedź szparagi, przelej obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odciekły.

UWAGA: Szparagi należy jedynie zblanszować, a nie rozgotować, jak ziemniaki na puree…

 

4. Każdą rozbitą pierś z kurczaka popieprz i lekko posól od wewnętrznej strony. Na każdą z nich nałóż po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i tyle samo plastrów mozzarelli.

 

5. Na wierzch połóż po 3 szparagi. Farszu powinno być tyle, aby roladki dały się fajnie zwinąć.

 

6. Zwijaj roladki dość ciasno i owiń sznurkiem kuchennym lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na oliwie i maśle tak, aby ładnie się zrumieniły.

 

7. Zrumienione roladki drobiowe przełóż do garnka, podlej szklanką gorącej wody, a patelnię zdeglasuj i jej zawartość również wlej do garnka. Duś roladki na wolnym ogniu około 10 minut (uważaj, aby nie przywarły do dna garnka – jeżeli potrzeba dolej jeszcze odrobinę gorącej wody).

 

8. Na patelnię wlej mały kieliszek białego, półwytrawnego wina, tyleż samo bulionu drobiowego oraz chochelkę sosu z duszenia roladek.

 

9. Gotuj chwilę płyny na sporym ogniu, aby alkohol odparował. Następnie wrzuć posiekane suszone pomidory i duś kolejne 2-3 minuty.

 

10. Wrzuć szpinak, a gdy zmniejszy swoją objętość wrzuć na patelnię 1-2 łyżki masła, aby zagęścić sos.

 

11. Na koniec do sosu możesz wrzucić kilka ugotowanych wcześniej młodych ziemniaków, ale jest to jedynie opcja.

 

12. Roladki drobiowe z szynką najlepiej smakują podane od razu, gdy po ich przekrojeniu lekko wypływa z nich ciągnąca się mozzarella, szparagi są wspaniale chrupiące, a mięso znakomicie pachnie i smakuje aromatyczną szynką szwarcwaldzką.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *