Risotto z koprem włoskim i ricottą to świetne zestawienie słodkiego, duszonego fenkułu z łagodnym smakiem ricotty. Ja wiem, że w trakcie gotowania to danie może nie wygląda imponująco, ale zdecydowanie broni się smakiem. Przeciwnicy fenkuła (inaczej koper włoski) i jego anyżkowego posmaku mogą odetchnąć z ulgą; podczas duszenia posmak ten w większości zanika, pozostaje zaś słodki smak samego warzywa. Pamiętajcie, że dobre risotto to takie, które jest lekko „lejące się”. Gdy dasz za dużo sera ten szybko zamieni Twoje risotto w niejadalną, zbitą masę, która „rośnie” w ustach podczas jedzenia. Stosuj się do moich wskazówek, a Twoje risotto będzie wyborne.

 

RISOTTO Z KOPREM WŁOSKIM I RICOTTĄ

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów ryżu arborio;
  • 1 litr domowego bulionu z kurczaka;
  • 1 kieliszek białego wina;
  • 1-2 bulwy kopru włoskiego (fenkuła);
  • 4 łyżki sera ricotta;
  • 100 gramów sera Grana Padano;
  • masło;
  • 1 główka czosnku;
  • 1 cebula;
  • seler naciowy;
  • chilli;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Posiekaj drobno 1-2 bulwy kopru włoskiego.

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie wrzuć pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku. Smaż nie dłużej niż 1 minutę.

 

4. Dodaj posiekany koper włoski i duś go pod przykryciem około 15 minut. Jeśli zajdzie potrzeba podlej niewielką ilością wody.

 

5. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i 2 ząbki czosnku.

 

6. Na rozgrzaną patelnię wlej nieco oliwy – rozgrzej i wrzuć na patelnię cebulę, czosnek i seler naciowy. Na wolnym ogniu smaż warzywa przez około 10 minut (soffritto).

 

7. Zwiększ płomień i wrzuć do soffritto ryż arborio. Smaż kilka minut, aż ryż się zeszkli. Dolej wtedy wino i odparuj alkohol. Następnie wlej chochelkę bulionu i duś ryż przez około 10 minut. W miarę odparowywania wody dolewaj kolejne chochelki bulionu. Nigdy nie wlewaj całego 1 litra bulionu od razu.

 

8. Po upływie około 10 minut wrzuć do risotto uduszony koper włoski. Zamieszaj i duś jeszcze max 5 minut.

 

9. Zdejmij z ognia risotto i wrzuć do niego: 100 gramów startego Grana Padano, 4 łyżki serka ricotta, 2 łyżki masła i skórkę z limonki – z tej wyciśnij sok. Zamieszaj, przykryj i zostaw na 2 minuty. Zetrzyj w moździerzu płatki chilli.

 

10. Risotto z koprem włoskim i ricottą podawaj posypane natką z fenkułu, startymi płatkami chilli i cząstkami serka ricotta.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *