risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami takimi prosto z lasu to niewiarygodnie pyszne danie. I od razu kilka ważnych wskazówek. Po pierwsze użyj różnego rodzaju grzybów, dzięki czemu smak risotto będzie niepowtarzalny. Po drugie do wywaru ze świeżych grzybów dolej wywar z ugotowanych grzybów suszonych, dzięki czemu uzyskasz jeszcze mocniejszy smak grzybów w Twoim risotto. Po trzecie i masło, i parmezan, i ricotta są potrzebne.

Połączenie różnego rodzaju świeżych grzybów leśnych z odrobiną grzybów suszonych dla podkręcenia aromatu i smaku plus dodatki, jak wyżej daje risotto idealne, w którym w każdym jego kęsie czuć zapach lasu. To risotto jest niewiarygodnie smaczne, ale i kaloryczne. I takie musi być. Tu nie ma skrótów. Albo dobry smak, albo mało kalorii.

 

RISOTTO Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów świeżych grzybów leśnych;
  • 5 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków;
  • 300 gramów ryżu arborio;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2-3 szalotki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • małe opakowanie ricotty;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • ser typu parmezan;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj około 600 gramów różnych grzybów leśnych, np. garść kurek, kilka kozaków i prawdziwków. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w duże kawałki (kurki pozostaw w całości chyba, że są bardzo duże).

Risotto z grzybami leśnymi

 

2. W małym garnuszku w 500 ml wody gotuj na minimalnym ogniu namoczone wcześniej 5 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków.

Risotto z grzybami leśnymi

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekane grubo 2-3 ząbki czosnku. Lekko je zrumień, ale nie przypal.

Risotto z grzybami leśnymi

 

4. Wrzuć na patelnię grzyby i wlej 600 ml wrzącej wody; popieprz wszystko i duś grzyby na wolnym ogniu 8-10 minut.

Risotto z grzybami leśnymi

 

5. Grzyby przecedź, a powstały wywar grzybowy przelej do garnka.

Risotto z grzybami leśnymi

 

6. Ugotowane kapelusze podgrzybków wyjmij z garnka i posiekaj – dodaj do uduszonych wcześniej świeżych grzybów.

Risotto z grzybami leśnymi

 

7. Wywar z suszonych podgrzybków połącz z wywarem ze świeżych grzybów – to będzie pyszna, aromatyczna baza do risotto.

Risotto z grzybami leśnymi

 

8. Przygotuj: 300 gramów ryżu arborio, małe opakowanie ricotty, masło, ser typu parmezan.

Risotto z grzybami leśnymi

 

9. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i wrzuć posiekaną drobno szalotkę (2-3 sztuki).

Risotto z grzybami leśnymi

 

10. Gdy szalotka się zeszkli wrzuć ryż i smaż go, aż i on się zeszkli. Wtedy wlej chochelkę przygotowanego wcześniej wywaru grzybowego i mieszając dość często gotuj ryż na wolnym ogniu. Gdy wywar odparuje wlej kolejną chochelkę – postępuj tak, aż ryż stanie się „al dente”. Wywar musi cały czas mieć temperaturę wrzenia, więc powinien stać na gazie na minimalnym ogniu tak, aby po dolaniu do ryżu nie zatrzymać procesu gotowania.

Risotto z grzybami leśnymi

 

11. Wcześniej uduszone grzyby podgrzej np. kładąc patelnię z nimi na garnku, w którym „mruga” wywar grzybowy na risotto.

Risotto z grzybami leśnymi

 

12. Gdy ryż jest „al dente” i ma konsystencję półpłynną wyłącz gaz pod patelnią, wrzuć do niego 2 łyżki masła, 2 łyżki ricotty i garść startego parmezanu.

Risotto z grzybami leśnymi

 

13. Dodaj grzyby, lekko zamieszaj całość, przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty, aż risotto nabierze aksamitnej postaci. Dobre risotto musi mieć konsystencję lekko lejącą się; lepiej żeby było ciut za rzadkie, aniżeli gęste i klejące się.

Risotto z grzybami leśnymi

 

14. Risotto z grzybami podawaj posypane natką pietruszki i posiekanym czerwonym chili.

Risotto z grzybami leśnymi

Spróbuj mojej ZUPY GRZYBOWEJ ze świeżych grzybów – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *