risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami takimi prosto z lasu to niewiarygodnie pyszne danie. I od razu kilka ważnych wskazówek. Przede wszystkim użyj różnego rodzaju grzybów, dzięki czemu smak risotto będzie niepowtarzalny. Dobrym pomysłem jest, aby do wywaru ze świeżych grzybów dolać wywar z ugotowanych grzybów suszonych. Dzięki temu uzyskasz jeszcze mocniejszy smak grzybów w Twoim risotto. Wreszcie masło, parmezan, i ricotta są absolutnie niezbędne.

Połączenie różnego rodzaju świeżych grzybów leśnych z odrobiną grzybów suszonych dla podkręcenia aromatu i smaku plus dodatki, jak wyżej daje risotto idealne, w którym w każdym jego kęsie czuć zapach lasu. To risotto jest niewiarygodnie smaczne, ale i kaloryczne. I takie musi być. Tu nie ma skrótów. Albo dobry smak, albo mało kalorii.

 

RISOTTO Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów świeżych grzybów leśnych;
  • 5 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków;
  • 300 gramów ryżu arborio;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3 szalotki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • małe opakowanie ricotty;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • ser typu parmezan;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj około 600 gramów różnych grzybów leśnych, np. garść kurek, kilka kozaków i prawdziwków. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w duże kawałki (kurki pozostaw w całości chyba, że są bardzo duże).

Risotto z grzybami leśnymi

 

2. W małym garnuszku w 500 ml wody gotuj na minimalnym ogniu namoczone wcześniej 5 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków.

Risotto z grzybami leśnymi

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć posiekane grubo 2-3 ząbki czosnku. Lekko je zrumień, ale nie przypal.

Risotto z grzybami leśnymi

 

4. Wrzuć na patelnię grzyby i wlej 600 ml wrzącej wody; popieprz wszystko i duś grzyby na wolnym ogniu 8-10 minut.

Risotto z grzybami leśnymi

 

5. Grzyby przecedź, a powstały wywar grzybowy przelej do garnka.

Risotto z grzybami leśnymi

 

6. Ugotowane kapelusze podgrzybków wyjmij z garnka i posiekaj – dodaj do uduszonych wcześniej świeżych grzybów.

Risotto z grzybami leśnymi

 

7. Wywar z suszonych podgrzybków połącz z wywarem ze świeżych grzybów – to będzie pyszna, aromatyczna baza do risotto.

Risotto z grzybami leśnymi

 

8. Przygotuj: 300 gramów ryżu arborio, małe opakowanie ricotty, masło, ser typu parmezan.

Risotto z grzybami leśnymi

 

9. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i wrzuć posiekaną drobno szalotkę (2-3 sztuki).

Risotto z grzybami leśnymi

 

10. Gdy szalotka się zeszkli wrzuć ryż i smaż go, aż i on się zeszkli. Wtedy wlej chochelkę przygotowanego wcześniej wywaru grzybowego i mieszając dość często gotuj ryż na wolnym ogniu. Gdy wywar odparuje wlej kolejną chochelkę – postępuj tak, aż ryż stanie się „al dente”.

UWAGA: Wywar musi cały czas mieć temperaturę wrzenia, więc powinien stać na gazie na minimalnym ogniu tak, aby po dolaniu do ryżu nie zatrzymać procesu gotowania.

Risotto z grzybami leśnymi

 

11. Wcześniej uduszone grzyby podgrzej np. kładąc patelnię z nimi na garnku, w którym „mruga” wywar grzybowy na risotto.

Risotto z grzybami leśnymi

 

12. Gdy ryż jest „al dente” i ma konsystencję półpłynną wyłącz gaz pod patelnią, wrzuć do niego 2 łyżki masła, 2 łyżki ricotty i garść startego parmezanu.

Risotto z grzybami leśnymi

 

13. Dodaj grzyby, lekko zamieszaj całość, przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty, aż risotto nabierze aksamitnej postaci. Dobre risotto musi mieć konsystencję lekko lejącą się; lepiej żeby było ciut za rzadkie, aniżeli gęste i klejące się.

Risotto z grzybami leśnymi

 

14. Risotto z grzybami podawaj posypane natką pietruszki i posiekanym czerwonym chili.

Risotto z grzybami leśnymi

Spróbuj mojej ZUPY GRZYBOWEJ ze świeżych grzybów przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *