RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

Risotto z czereśniami to świetny przykład na to, że żadnego dania nie można z góry skazywać na porażkę. Jeżeli wydaje Wam się, że słodkie, bardzo wręcz słodkie czereśnie dominują w tym daniu to spieszę donieść już na wstępnie, że słodycz czereśni doskonale zrównoważona jest w tym wypadku dość sporym kieliszkiem wybornego prosecco – białego, naturalnie musującego, wytrawnego wina z regionu Veneto.

A co do samych czereśni… Przypominają mi o mojej młodości. Jako nastolatek, który spędzał dzieciństwo u rodziny na wsi, często chodziłem na czereśnie „do sąsiadów”. Ileż to razy musieliśmy salwować się ucieczką, aby gospodarz nie złapał nas na wyjadaniu tych pysznych owoców wprost z jego drzewa. I jak czereśni za te wspomnienia nie kochać? I jak nie wynagrodzić ich kieliszkiem wybornego prosecco?

 

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dojrzałych, słodkich czereśni;
  • 200 gramów ryżu arborio lub carnaroli;
  • butelka dobrego, włoskiego wina musującego prosecco;
  • 1 szalotka;
  • masło;
  • oliwa;
  • pieprz;
  • cytryna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup lub zorganizuj w dowolny sposób 1 kilogram dojrzałych, naprawdę smacznych czereśni. Tak, pochodzenie ma znaczenie. Te niepryskane będą lepsze (podobno sąsiad ma takie niepryskane…).

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

2. Prosecco to wino musujące z włoskiej północy. Lekkie, orzeźwiające, dobrze schłodzone doskonale smakuje w gorące, letnie dni. Dodane do risotto z czereśniami łagodzi słodycz owoców i dodaje całemu daniu szlachetności. I proszę, nie zamieniaj prosecco na Dorato – ten numer „nie przejdzie”. WIĘCEJ O prosecco przeczytasz <<TUTAJ>>.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

3. Przygotuj 500 gramów pysznych, słodkich czereśni – umyj i wydryluj je z pestek. Wydrylowane czereśnie przełóż do garnka.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

4. Wydrylowane czereśnie zalej zimną wodą – możesz również dodać pestki z wydrylowanych czereśni (wzbogacą smak). Zagotuj czereśnie i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. W ten sposób uzyskasz wywar z czereśni.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

5. Przygotuj drugą 500 połowę czereśni; również je wyczyść i wydryluj – odłóż na bok. Przygotuj 200 gramów ryżu arborio i 1 niewielką szalotkę, którą pokrój w drobną kostkę.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła i wrzuć szalotkę – smaż, aż się zeszkli. Na patelnię dorzuć ryż i smaż krótką chwilę.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

7. Wlej 1 duży kieliszek wina musującego prosecco. Podkręć gaz pod patelnią i zaczekaj, aż alkohol odparuje. Wtedy ponownie zmniejsz gaz pod patelnią.

UWAGA: Pozostaw nieco prosecco, aby zaserwować go w kieliszku do dania.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

8. Wlej na patelnię chochelkę ugotowanego wcześniej gorącego wywaru z czereśni i mieszając ryż doprowadź do odparowania płynu. Powtarzaj tę czynność, jak przy gotowaniu tradycyjnego risotto, aż ryż będzie „al dente”. Wywar z czereśnie najlepiej jest trzymać cały czas na gazie, aby był gorący. Dzięki temu po jego dolaniu nie zatrzymacie procesu gotowania się ryżu.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

9. Wlej kolejny kieliszek wina musującego i wrzuć wydrylowane świeże czereśnie.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

10. Mieszając doprowadź do odparowania płynów. Gdy ryż jest miękki, a na patelni jest jeszcze trochę płynu zgaś gaz pod patelnią i wrzuć do ryżu łyżkę masła. Całość lekko posól według uznania, popieprz i zamieszaj delikatnie. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 2 minuty.

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione

 

11. Risotto z czereśniami podawaj udekorowane listkami mięty – jeżeli lubisz możesz skropić całość sokiem z cytryny dla odświeżenia smaku. I koniecznie z kieliszkiem prosecco – bo chyba nie zużyliście całego do przygotowania risotto?

RISOTTO Z CZEREŚNIAMI na prosecco robione


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *