Risotto po mediolańsku

Risotto po mediolańsku to klasyczne risotto alla milanese tak ochoczo jedzone w północych Włoszech. Przedstawiam Wam przepis oryginalny, na klasyczne risotto, jakie podaje się w Mediolanie i okolicach. Risotto alla milanese  można jadać solo, ale z powodzeniem jest również dodatkiem do innego doskonałego dania z tamtych stron, czyli ossobuco. Głównym składnikiem jest w tym daniu szafran. Dodaje się go niewiele (zaledwie szczyptę), aby nadać daniu wspaniałego koloru i aromatu. Jeżeli dodasz go za mało danie będzie nieudane, jeżeli przesadzisz w drugą stronę…pójdziesz z torbami…

 

RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryżu do risotto (arborio, carnaroli);
  • 1 drobno posiekana cebula;
  • spora garść świeżo startego parmezanu lub grana padano;
  • 1-2 łyżki masła;
  • mały kieliszek białego włoskiego wina;
  • 0,5 grama szafranu;
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Risotto po mediolańsku

 

2. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oliwy i dorzuć łyżkę masła. Wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko zeszkli.

Risotto po mediolańsku

 

3. Wrzuć ryż i zamieszaj.

Risotto po mediolańsku

 

4. Smaż ryż z cebulą, aż się lekko zeszkli – ryż winien stać się prawie przeźroczysty.

Risotto po mediolańsku

 

5. Podkręć gaz, wlej wino i gotuj około 1-2 minut, aż wino „odparuje”.

Risotto po mediolańsku

 

6. Zmniejsz gaz. Wlej chochelkę bulionu i gotuj ryż na małym ogniu. Gdy bulion prawie całkowicie wyparuje wlej następną chochelkę – tak do czasu, aż ryż będzie „al dente”. Ważne, by garnek z bulionem stał na palniku i stale lekko się gotował – musi być cały czas gorący, ponieważ wlanie chochelki bulionu do ryżu nie powinno przerwać procesu gotowania.

Risotto po mediolańsku

 

7. Przygotuj świeżo starty parmezan, 2 łyżki masła oraz szafran – zalej do 2-3 łyżkami gorącej wody, odstaw na 5 minut.

Risotto po mediolańsku

 

8. Gdy ryż będzie „al dente” wlej wodę z szafranem – zamieszaj. Gotuj jeszcze chwilkę, aż z patelni wyparuje większość bulionu.

Risotto po mediolańsku

 

9. Wrzuć parmezan, masło, dobrze wymieszaj całość, posól i popieprz do smaku, zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 2 minuty.

Risotto po mediolańsku

 

10. Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese), jak każde dobre risotto, powinno być gęste, ale jednocześnie „lejące się”, każde ziarenko ryżu powinno być wspaniale oblepione masłem i serem.

Risotto po mediolańsku

Wypróbuj również moje RISOTTO  z FENKUŁEM – kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *