Risotto alla milanese przepis z Mediolanu

Risotto alla milanese to klasyczne danie z regionu Lombardia we Włoszech. Przygotowuje się je przesmażając krótko na białym winie ryż i drobno siekaną szalotkę. Duszony ryż z dodatkiem szafranu nabiera kremowej konsystencji.

Risotto alla milanese to klasyczne danie z regionu Lombardia we Włoszech. Przygotowuje się je przesmażając krótko na białym winie ryż i drobno siekaną szalotkę. Duszony ryż z dodatkiem szafranu nabiera kremowej konsystencji. Na koniec risotto doprawione parmezanem i masłem nabiera aksamitności, a dzięki szafranowi ma wyjątkowy kolor i smak. Przedstawiam przepis oryginalny na klasyczne risotto, jakie podaje się w Mediolanie i okolicach. To słynne risotto można jadać solo, ale przede wszystkim jest obowiązkowym dodatkiem do innego doskonałego dania z tamtych stron, czyli ossobuco. Najważniejszym składnikiem risotto alla milanese jest szafran. Dodaje się go niewiele (zaledwie szczyptę), aby nadać daniu wspaniałego koloru i aromatu. Jeśli dodasz go za mało danie będzie nieudane, jeżeli przesadzisz w drugą stronę pójdziesz z torbami.

Składniki

250 gramów ryżu do risotto (arborio, carnaroli);
1 drobno posiekana cebula;
spora garść świeżo startego parmezanu lub grana padano;
2 łyżki masła;
mały kieliszek białego włoskiego wina;
0,5 grama szafranu;
1 litr domowego bulionu warzywnego;

Przepis na risotto alla Milanese

Rozgrzej patelnię, wlej trochę oliwy i dorzuć łyżkę masła. Wrzuć cebulę i smaż, aby się lekko zeszkliła. Gdy tak się stanie wrzuć na patelnię ryż i zamieszaj. Smaż ryż z cebulą, aż się lekko zeszkli, ryż winien stać się prawie przeźroczysty. Wtedy podkręć gaz, wlej wino i gotuj około 2 minut, aż wino odparuje.

Zmniejsz gaz. Wlej chochelkę bulionu i gotuj ryż na małym ogniu. Gdy bulion prawie całkowicie wyparuje wlej następną chochelkę. Postępuj tak do czasu, aż ryż będzie „al dente”. Ważne, aby garnek z bulionem stał na palniku i stale lekko się gotował, musi być cały czas gorący, ponieważ wlanie chochelki bulionu do ryżu nie powinno przerwać procesu gotowania.

Podczas gdy ryż się gotuje przygotuj świeżo starty parmezan, 2 łyżki masła. Szafran zalej  3 łyżkami gorącej wody, a następnie odstaw na 5 minut.

Gdy ryż będzie „al dente” wlej wodę z szafranem i zamieszaj. Gotuj jeszcze chwilkę, aż z patelni wyparuje większość bulionu.

Risotto milanese sposób podania

Wrzuć parmezan, masło, dobrze wymieszaj całość, posól i popieprz do smaku, zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 2 minuty. Risotto alla milanese (po mediolańsku), jak każde dobre risotto, powinno być gęste, ale jednocześnie „lejące się”, każde ziarenko ryżu powinno być wspaniale oblepione masłem i serem. To obowiązkowy dodatek do popularnego na północy Włoch dania zwanego ossobuco alla milanese.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *