Moja remulada z dodatkiem kaparów i z ogórkiem konserwowym to luźna wariacja na temat remulady w ogóle, ale także sosu tatarskiego. Remulada to gęsty sos przygotowywany na bazie majonezu. W odróżnieniu od sosu tatarskiego do remulady niemal zawsze dodaje się musztardę. Najbardziej znaną jest remulada duńska, ale moja wersja bliższa jest (jak i moje serce i podniebienie) wersji wiedeńskiej. Tej z kaparami, korniszonami i szczypiorkiem. Moja remulada jest znakomitym dodatkiem do wędlin, ryb (śledzie), gotowanych jajek, czy mięs na zimno. Wbrew powszechnym opiniom jako sos na bazie majonezu nie jest ciężkostrawna z uwagi na kwaśne dodatki oraz lekką konsystencję. Oczywiście mam na myśli domową remuladę; te kupne raczej omijajcie z daleka.

 

REMULADA

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki majonezu dobrej jakości;
  • 4 nieduże ogórki konserwowe lub nieco więcej korniszonów;
  • 2 łyżki kaparów;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • garstka szczypiorku;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do miski przełóż majonez; dodaj kapary oraz grubo, świeżo zmielony pieprz. Uzupełnij majonez musztardą Dijon – na początek pół łyżeczki.

 

3. Ogórki konserwowe, bądź korniszony posiekaj w drobną kostkę.

 

4. Pokrojone w kostkę korniszony dodaj do majonezu. Remulada to sos bardzo intuicyjny; tak naprawdę ile dodasz poszczególnych składników zależy od Ciebie i od … danego dnia. Czasem będziesz mieć smak na remuladę bardziej kwaśną, czasem łagodniejszą, wreszcie ostateczny jej smak zależeć powinien również od tego, do czego ją zamierzasz zaserwować.

 

5. Wymieszaj dokładnie sos, spróbuj. Dodaj nieco jogurtu naturalnego, aby złagodzić jej smak.

 

6. Na koniec dodaj nieco posiekanego szczypiorku i tego składnika, którego uznasz za niewystarczający; dopraw do smaku grubo, świeżo zmielonym pieprzem. Sól będzie raczej zbędna z uwagi na wystarczającą słoność kaparów, ogórka i musztardy. Dokładnie wymieszaj sos – powinien mieć gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. Gotowa remulada z kaparami musi trafić do lodówki na około 30 minut celem schłodzenia.

 

7. Remulada najlepiej smakuje z zimnymi mięsami, wędlinami, śledziem i gotowanymi jajkami. A jak zaszalejesz, to i do panierowanych ryb i panierowanego sera będzie jak znalazł.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *