REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

Remulada z kaparami i z ogórkiem konserwowym to luźna wariacja na temat remulady w ogóle, ale także sosu tatarskiego. Remulada to gęsty sos przygotowywany na bazie majonezu. W odróżnieniu od sosu tatarskiego do remulady niemal zawsze dodaje się musztardę. Najbardziej znaną jest remulada duńska, ale moja wersja bliższa jest (jak i moje serce i podniebienie) wersji wiedeńskiej. Tej z kaparami, korniszonami i szczypiorkiem. Moja remulada z kaparami jest znakomitym dodatkiem do wędlin, ryb (śledzie), gotowanych jajek, czy mięs na zimno. Wbrew powszechnym opiniom jako sos na bazie majonezu nie jest ciężkostrawna z uwagi na kwaśne dodatki oraz lekką konsystencję. Oczywiście mam na myśli domową remuladę; te kupne raczej omijajcie z daleka.

 

REMULADA

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki majonezu dobrej jakości;
  • 4 nieduże ogórki konserwowe lub nieco więcej korniszonów;
  • 2 łyżki kaparów;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • garstka szczypiorku;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

2. Do miski przełóż majonez; dodaj kapary oraz grubo, świeżo zmielony pieprz. Uzupełnij majonez musztardą Dijon – na początek pół łyżeczki.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

3. Ogórki konserwowe, bądź korniszony posiekaj w drobną kostkę.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

4. Pokrojone w kostkę korniszony dodaj do majonezu. Remulada to sos bardzo intuicyjny; tak naprawdę ile dodasz poszczególnych składników zależy od Ciebie i od … danego dnia. Czasem będziesz mieć smak na remuladę bardziej kwaśną, czasem łagodniejszą, wreszcie ostateczny jej smak zależeć powinien również od tego, do czego ją zamierzasz zaserwować.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

5. Wymieszaj dokładnie sos, spróbuj. Dodaj nieco jogurtu naturalnego, aby złagodzić jej smak.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

6. Na koniec dodaj nieco posiekanego szczypiorku i tego składnika, którego uznasz za niewystarczający; dopraw do smaku grubo, świeżo zmielonym pieprzem. Sól będzie raczej zbędna z uwagi na wystarczającą słoność kaparów, ogórka i musztardy. Dokładnie wymieszaj sos – powinien mieć gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. Gotowa remulada z kaparami musi trafić do lodówki na około 30 minut celem schłodzenia.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

 

7. Remulada z kaparami i ogórkiem najlepiej smakuje z zimnymi mięsami, wędlinami, śledziem i gotowanymi jajkami. A jak zaszalejesz, to i do panierowanych ryb i panierowanego sera będzie jak znalazł.

REMULADA Z KAPARAMI i ogórkiem

Zrób DORSZA w CIEŚCIE i podaj z remuladą przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *