ragout ze szparagów

Ragout ze szparagów to naprawdę ciekawe danie. A właściwie przystawka. Idealna na wiosnę i w ogóle sezon szparagowy. Głównym bohaterem są białe szparagi, a towarzyszą im młoda kalarepka, rzodkiewka i młoda marchewka. Ragout ze szparagów podaję w śmietanowym, ale lekkim sosie z kurkumą i świeżą tajską bazylią. To bardzo wykwintne, ale proste danie, które z uwagi na zdecydowany charakter smaku (tajska bazylia) z pewnością nie zachwyci wszystkich. Próbować jednak należy wszystkiego; być może odkryjecie w sobie właśnie umiłowanie do takich smaków.

 

RAGOUT ZE SZPARAGÓW

SKLADNIKI:

  • 10 dorodnych, białych szparagów;
  • 1 marchewka;
  • 1 mała kalarepka;
  • kilka rzodkiewek;
  • świeża tajska lub zwykła bazylia;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • 50 ml słodkiej śmietany;
  • mielona kurkuma;
  • cukier;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 10 sztuk białych szparagów umyj, obierz cienko obieraczką do warzyw i odłam zdrewniałe końcówki.

Ragout ze szparagów

 

2. Obierki ze szparagów oraz zdrewniałe łodygi zalej około 0,5 litra wrzącej wody i gotuj wszystko około 10 minut. Następnie odcedź szparagi; warzywo wyrzuć, a powstały płyn zlej do garnka i pozostaw.

Ragout ze szparagów

 

3. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, połowę kalarepki obierz i pokrój w cienkie paseczki o różnych kształtach, rzodkiewkę pokrój w plasterki, a szparagi w około 4 cm kawałeczki. To wszystkie składniki ragout ze szparagów.

Ragout ze szparagów

 

4. Tak, jak pisałem na wstępie tajska bazylia jest bardzo intensywna w smaku. Użyj jedynie kilku listków – to naprawdę wystarczy.

Ragout ze szparagów

 

5. Do garnka wlej powstały z gotowania obierek i zdrewniałych końcówek szparagów płyn. Dodaj łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Gdy płyn się zagotuje wrzuć warzywa i gotuj na wolnym ogniu 4-5 minut, aż będą „al dente”. Następnie delikatnie odcedź warzywa – odłóż je na bok, pozostaw około 300 ml płynu z gotowania warzyw.

Ragout ze szparagów

 

6. Do garnka włóż łyżeczkę masła, rozpuść na wolnym ogniu, a następnie wsyp 2 małe łyżeczki mąki. Zamieszaj szybko.

Ragout ze szparagów

 

7. Wlej płyn z gotowania warzyw i około 50 ml śmietany (najlepiej słodkiej). Dodaj pół łyżeczki kurkumy, posól, popieprz. Dodaj listki tajskiej bazylii. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze smaku.

Ragout ze szparagów

 

8. Na koniec wrzuć warzywa, delikatnie obtocz w sosie i zaczekaj chwilkę, aż się zagrzeją.

Ragout ze szparagów

 

9. Ragout ze szparagów podawaj niezwłocznie po przyrządzeniu.

Ragout ze szparagów

Przepis na SZPARAGI z jajkiem znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *