Quesadilla ze szparagami to znakomite danie dla tych, którzy chcą opróżnić lodówkę z nadmiaru tzw. końcówek. Quesadilla (czyt. kesadija) to pszenny placek, do środka którego włożyć możesz wszystko, co zalega w lodówce. Ważne, by quesadillę dość obficie wypełnić również startym serem, takim twardym, dobrze rozpiekającym się. Wszak słowo „quesadilla” znaczy „z serem”… Oczywiście taką quesadillę możesz przygotować z dowolnych, innych składników, ale najpierw zobacz, co ja mam Tobie do zaproponowania w tym względzie. I w tym przypadku koniecznie pamiętaj o szparagach.

 

QUESADILLA ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 tortille (pszenne placki);
  • kilka plastrów różnego rodzaju wędlin i kiełbas;
  • garstka czarnych oliwek;
  • trochę żółtej papryki;
  • dymka;
  • listki świeżej kolendry;
  • ostra papryczka marynowana lub świeża;
  • kilka zielonych szparagów;
  • ostra pasta z papryczek chilli;
  • sporo startego żółtego sera;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, użyj takich składników, jakie masz w lodówce – te są przykładowe; ideą tego dania nie jest kupowanie wielkiej ilości składników, lecz zużycie tych, które posiadasz.

 

2. Rozłóż tortillę i rozsmaruj na niej ostrą papryczkę chilli, a następnie posyp ją dość obficie startym żółtym serem.

 

3. Na serze rozłóż bardzo drobno pokrojoną żółtą paprykę oraz plasterki wędlin.

 

4. Całość posyp drobno posiekaną dymką i posiekanymi czarnymi oliwkami.

 

5. Nałóż pozostałą wędlinę i posyp listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.

 

6. Na wierzch rozłóż drobno pokroje zielone szparagi. Tak, wiem, na mojej quesadilli znalazło się trochę za dużo tego wszystkiego, ale apetyt tego dnia miałem spory 😀 Szparagi dodałem surowe, ale jeśli wolisz możesz je najpierw blanszować.

 

7. Całość posyp ponownie dość sporą ilością startego żółtego sera.

 

8. Tak przygotowany placek przyłóż drugim plackiem, który dość dobrze, ale delikatnie dociśnij do tego spodniego.

 

9. Quesadillę przełóż na średnio rozgrzaną patelnię grillową. Smaż quesadillę na wolnym ogniu do momentu, aż spodni placek stanie się rumiany i chrupki, a ser w środku zacznie się topić.

 

10. Odwróć quesadillę na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż krótko, aż spód się zrumieni, a ser w środku roztopi się.

 

11. Zdejmij quesadillę z patelni i pozostaw ją na 1-2 minuty na kratce grillowej, aż nieco stężeje, w przeciwnym wypadku podczas jej krojenia wszystkie składniki włącznie ze stopionym serem wypłyną. Następnie pokrój quesadillę ze szparagami na trójkąty tak, jak pizzę.

 

12. Quesadilla ze szparagami znakomicie smakuje solo, ale równie dobrze możesz podać do niej Twoje ulubione sosy.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *