Quesadilla ze szparagami na wielki głód

Quesadilla z pieczarkami to tortilla obłożona wędliną, startym serem, papryką i szparagami, następnie przykryta drugą tortillą i podgrzana na patelni.

Quesadilla z pieczarkami to tortilla obłożona wędliną, startym serem, papryką i szparagami, następnie przykryta drugą tortillą i podgrzana na patelni. To znakomite danie dla tych, którzy chcą opróżnić lodówkę z nadmiaru tzw. końcówek. Quesadilla (czyt. kesadija) to pszenny placek, do środka którego włożyć możesz wszystko, co zalega w lodówce. Ważne, by quesadillę dość obficie wypełnić również startym serem, takim twardym, dobrze rozpiekającym się. Wszak słowo „quesadilla” znaczy „z serem”. Oczywiście taką quesadillę możesz przygotować z dowolnych, innych składników, ale najpierw zobacz co ja mam Tobie do zaproponowania w tym względzie.

Składniki

2 tortille (pszenne placki);
kilka plastrów różnego rodzaju wędlin i kiełbas;
garstka czarnych oliwek;
trochę żółtej papryki;
dymka;
listki świeżej kolendry;
ostra papryczka marynowana lub świeża;
kilka zielonych szparagów;
ostra pasta z papryczek chilli;
sporo startego żółtego sera;

Quesadilla ze szparagami przepis

Na początek przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, użyj takich składników, jakie masz w lodówce, te są przykładowe, ideą tego dania nie jest kupowanie wielkiej ilości składników, lecz zużycie tych, które posiadasz.

Rozłóż tortillę i rozsmaruj na niej ostrą papryczkę chilli, a następnie posyp ją dość obficie startym żółtym serem. Na serze rozłóż bardzo drobno pokrojoną żółtą paprykę oraz plasterki wędlin. Całość posyp drobno posiekaną dymką i posiekanymi czarnymi oliwkami. Następnie nałóż pozostałą wędlinę i posyp listkami świeżej kolendry lub natki pietruszki.

Na wierzch rozłóż drobno pokroje zielone szparagi. Tak, wiem, na mojej quesadilla ze szparagami znalazło się trochę za dużo tego wszystkiego, ale apetyt tym razem miałem spory. Szparagi dodałem surowe, ale jeśli wolisz możesz je najpierw blanszować.

Całość posyp ponownie dość sporą ilością startego żółtego sera.

Tak przygotowany placek przyłóż drugim plackiem, który dość dobrze, ale delikatnie dociśnij do tego spodniego. Quesadillę przełóż na średnio rozgrzaną patelnię grillową. Smaż quesadillę na wolnym ogniu do momentu, aż spodni placek stanie się rumiany i chrupki, a ser w środku zacznie się topić.

Następnie odwróć quesadillę na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i smaż krótko, aż spód się zrumieni, a ser w środku roztopi się.

Quesadilla ze szparagami sposób podania

Zdejmij quesadillę z patelni i pozostaw ją na 2 minuty na kratce grillowej, aż nieco stężeje, w przeciwnym wypadku podczas jej krojenia wszystkie składniki włącznie ze stopionym serem wypłyną. Następnie pokrój quesadillę ze szparagami na trójkąty tak, jak pizzę. Znakomicie smakuje solo, ale równie dobrze możesz podać do niej Twoje ulubione sosy.


Odlotowa quesadilla z pieczarkami dla amatora dobrego jedzenia.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *