Quesadilla z salami to prawdziwy ogień. Quesadilla (czyt.: kesadija) to meksykańskie danie, którego głównymi składnikami są placek kukurydziany (tortilla) i świetnie roztapiający się ser Oaxaca. W praktyce na co dzień stosuje się tortillę pszenną i dowolny ser dobrze roztapiający się. A jakie dodatki skrywa quesadilla? To zależy tylko i wyłącznie od inwencji lub zawartości lodówki ją przygotowującego. Łatwość w przyrządzaniu tego dania i jego różnorodność spowodowała, że quesadillę jada się na całym świecie.

Moja quesadilla z salami, na którą przepis Wam dzisiaj przedstawiam to chrupiąca tortilla (czytaj: tortija) wypełniona pysznymi dodatkami w postaci salami, papryki, oliwek, chilli i dymki. Do tego proponuję doskonały włoski ser dojrzewający fontina, który używa się do włoskiej wersji fondue… Czy potrzeba mu lepszej rekomendacji? Oto przed Wami quesadilla z salami  –   zapraszam.

 

QUESADILLA Z SALAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 tortille pszenne o średnicy 24 cm;
  • 200 gramów sera (fontina, cheddar) lub innego dobrze roztapiającego się;
  • 150 gramów dobrej jakości salami (np. Pick);
  • garstka czarnych oliwek;
  • marynowane lub świeże chilli lub inna ostra papryczka;
  • dymka;
  • 1 świeża żółta lub innego koloru papryka;
  • ostry sos typu sambal;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki (topi się szybko, więc starty drobniej zbyt szybko osiągnie swój pożądany stan), dymkę posiekaj drobno, oliwki pokrój w „oponki”, paprykę pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

 

3. Tortillę podgrzewaj przez 30 sekund na suchej patelni grillowej (aby zmiękła), a następnie posmaruj ją niewielką ilością ostrego sosu typu sambal (u mnie węgierska pasta eros pista – bardzo słona i bardzo ostra).

 

4. Posyp tortillę garstką startego sera i rozłóż na niej plasterki salami.

 

5. Na salami nałóż paprykę, oliwki i dymkę.

 

6. Na koniec posyp tortillę papryczką chilli i kolejną garstką startego sera.

 

7. Całość nakryj drugą tortillą, dociśnij, ostrożnie przełóż na patelnię i grilluj bez dodatku tłuszczu kilka minut na średnim ogniu.

 

8. Gdy tortilla od spodu jest dobrze przyrumieniona, a od góry lekko ciepła to najwyższy czas, aby odwrócić quesadillę na drugą stronę. Zrób to ostrożnie. Następnie zmniejsz gaz i przykryj quesadillę pokrywką, aby mieć pewność, że składniki w środku będą ciepłe, a ser rozpuści się.

 

9. Gdy Twoja quesadilla z salami jest usmażona zdejmij ją z patelni, pokrój w trójkąty i pozostaw na wierzchu 1-2 minuty, aż „uspokoi się”.

 

10. Quesadilla z salami to solidna porcja smaku, ale i kalorii; jest bardzo sycąca, nie przeholuj z ilością…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *