quesadilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Quesadilla z pieczarkami – a cóż to takiego? Po kolei… Pieczarki o pięknej nazwie Portobello to te o ogromnych, ciemnych kapeluszach. Zawierają mniej wody od tradycyjnych pieczarek, ale przede wszystkim mają cudowny grzybowy aromat. Ze względu na rozmiar kapeluszy zwykle się je faszeruje i zapieka; ja proponuję coś zupełnie innego. Chrupiąca, podgrzana tortilla (czytaj: tortija) wypełniona aromatycznymi pieczarkami przesmażonymi ze świeżym tymiankiem, do tego karmelizowana, słodko kwaśna cebula i stopiony ser…Zapraszam na pyszną przekąskę. Oto przed Wami quesadilla z pieczarkami (czytaj: kesadija).

 

QUESADILLA Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 tortille;
  • 4 pieczarki portobello;
  • 4-5 spore czerwone cebule;
  • świeży tymianek;
  • 200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera;
  • ostra, marynowana papryczka;
  • ocet balsamiczny;
  • krem balsamiczny;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 4 tortille, 4 pieczarki portobello, 4-5 sporych czerwonych cebul, świeży tymianek, 200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera, ocet balsamiczny, krem balsamiczny.

 

2. Pieczarki oczyść, pozbaw nóżek i pokrój z cienkie plasterki.

 

3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej trochę oliwy, podgrzej ją i wrzuć cebulę. Smaż około 10-15 minut na niezbyt mocnym ogniu, aż cebula zmięknie.

 

4. Pieczarki smaż na niewielkiej ilości oliwy i masła, dodając sól, pieprz i listki świeżego tymianku do smaku.

 

5. Zetrzyj na grubych oczkach tarki około 200 gramów dobrze rozpiekającego się żółtego sera.

 

6. Gdy cebula jest miękka dopraw ją odrobiną soli, 1 łyżką octu balsamicznego i podobną ilością kremu balsamicznego. Cebula powinna mieć słodko – kwaśny smak i piękny, ciemny kolor.

 

7. Tortille podgrzewaj na suchej patelni przez około 30 sekund, aż się zagrzeją i zmiękną. Na połowę każdej tortilli nałóż trochę startego sera, a na niego trochę pieczarek.

 

8. Na pieczarkach rozłóż skarmelizowaną cebulę i kilka plasterków marynowanej, ostrej papryczki.

 

9. Na wierzch nałóż jeszcze trochę żółtego sera.

 

10. Tortillę zlóż na połowę i podgrzewaj na patelni (bez tłuszczu) na średnim ogniu tak, aby ser w środku rozpuścił się, a tortilla stała się z wierzchu chrupiąca (raz na czas tortillę należy lekko docisnąć). Quesadilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą jest gotowa. Ślinka cieknie.

 

11. Gotową quesadillę przekrój na trzy części i podawaj od razu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *