QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

Quesadilla z mortadelą i serem to znakomita propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś „na szybko”. Każdy z nas dysponuje jakimiś produktami, które pozostały po przygotowaniu obiadu, śniadania, czy kolacji. Często nie mamy pomysłu, co z nimi zrobić i zdarza się, że po prostu psują się i lądują w koszu. Quesadilla, czyli zapiekane tortille z serem i dodatkami to idealne rozwiązanie do zużycia właśnie takich „końcówek” produktów. Domyślam się, że nie każdy ma w domu bolońską mortadelę, ale z powodzeniem możecie użyć dowolnych składników. Warunkiem przygotowania idealnej quesadilli (czyt. kesadiji) jest użycie łatwo topiącego się sera, który jest pozycją obowiązkową w tej przekąsce. Pozostałe składniki według Twojego uznania.


QUESADILLA Z MORTADELĄ I SEREM

SKŁADNIKI:

  • 2 tortille szpinakowe;
  • 150 gramów mortadeli bolońskiej;
  • 125 gramów sera camebert;
  • rukola (opcjonalnie);

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

2. Rozgrzej bardzo dobrze patelnię grillową i podgrzej pierwszą tortillę z obu stron nie używając tłuszczu.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

3. Zdejmij podgrzaną tortillę i połóż ją na blacie. Na patelnię wrzuć drugą tortillę. Na podgrzanej tortilli rozłóż pokrojony w plastry ser camembert. Oczywiście może to być każdy inny ser, byle łatwo się topił. Idealny będzie cheddar, ale już mozzarella, która zawiera sporo serwatki niekoniecznie.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

4. Na camembert nałóż cienko pokrojoną mortadelę bolońską. Musi jej być całkiem sporo, wszak to główny składnik Twojej quesadilli. Tak, racja, mortadela bolońska lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Używamy jednak sera camembert, który topi się błyskawicznie, więc i mortadela za bardzo się nie podgrzeje. Wszystko będzie smakować, jak należy.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

5. Świetnie, gdy znajdziesz w lodówce jeszcze jakieś zioła. Najlepsza byłaby do tego zestawu rukola. U mnie akurat nie było nic, co mogłoby uzupełnić quesadillę. Trudno. Mimo wszystko trzeba jeść… Zdejmij z patelni grillowej drugą, podgrzaną tortillę i przykryj nią tę z nałożonymi składnikami. Dobrze, ale delikatnie dociśnij całość.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

6. Zmniejsz do minimum ogień pod patelnią grillową i nałóż quesadillę. Obciąż ją czymś ciężkim, aby całość lepiej połączyła się podczas podgrzewania.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

7. Podgrzewaj quesadillę 1-2 minuty, a następnie obróć ją na drugą stronę. Podgrzewaj całość kolejne 1-2 minuty, aż ser się stopi.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

 

8. Chrupiąca quesadilla z mortadelą i serem jest gotowa, gdyż ser się stopi. Zdejmij ją z patelni i połóż na desce. Pozostaw na 1-2 minuty, aż środek lekko przestygnie i się „zwiąże”. Następnie pokrój quesadillę na sześć części.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert


QUESADILLA Z MORTADELĄ I SEREM CAMEMBERT

Podawaj na ciepło. Niech Cię nie zmyli ta „niewielka” przekąska. Uwierz mi, że taka mała, niewinna quesadilla doda Ci sił na cały dzień.

QUESADILLA z MORTADELĄ i serem camembert

Spróbuj także QUESADILLI  z ŁOSOSIEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *