Quesadilla z mortadelą serem camembert i rukolą

Quesadilla z mortadelą to tortilla obłożona serem camembert, włoską mortadelą i świeżą rukolą, a następnie przykrytą drugą tortillą i podgrzana.

Quesadilla z mortadelą to znakomita propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś „na szybko”. Każdy z nas dysponuje jakimiś produktami, które pozostały po przygotowaniu obiadu, śniadania, czy kolacji. Często nie mamy pomysłu, co z nimi zrobić i zdarza się, że po prostu psują się i lądują w koszu. Quesadilla, czyli zapiekane tortille z serem i dodatkami to idealne rozwiązanie do zużycia właśnie takich „końcówek” produktów. Domyślam się, że nie każdy ma w domu bolońską mortadelę, ale z powodzeniem możesz użyć dowolnych składników. Warunkiem przygotowania idealnej quesadilli (czyt. kesadiji) jest użycie łatwo topiącego się sera, który jest pozycją obowiązkową w tej przekąsce. Pozostałe składniki według Twojego uznania.

Składniki

2 tortille szpinakowe;
150 gramów mortadeli bolońskiej;
125 gramów sera camebert;
rukola (opcjonalnie);

Przepis na quesadilla z mortadelą

Rozgrzej bardzo dobrze patelnię grillową i podgrzej pierwszą tortillę z obu stron nie używając tłuszczu. Zdejmij podgrzaną tortillę i połóż ją na blacie. Na patelnię wrzuć drugą tortillę. Na podgrzanej tortilli rozłóż pokrojony w plastry ser camembert. Oczywiście może to być każdy inny ser, byle łatwo się topił. Idealny będzie cheddar, ale już mozzarella, która zawiera sporo serwatki niekoniecznie.

Na camembert nałóż cienko pokrojoną mortadelę bolońską. Musi jej być całkiem sporo, wszak to główny składnik Twojej quesadilli. Tak, racja, mortadela bolońska lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Używamy jednak sera camembert, który topi się błyskawicznie, więc i mortadela za bardzo się nie podgrzeje. Wszystko będzie smakować, jak należy.

Świetnie, gdy znajdziesz w lodówce jeszcze jakieś zioła. Najlepsza byłaby do tego zestawu rukola. U mnie akurat nie było nic, co mogłoby uzupełnić quesadillę. Trudno. Mimo wszystko trzeba jeść. Zdejmij z patelni grillowej drugą, podgrzaną tortillę i przykryj nią tę z nałożonymi składnikami. Dobrze, ale delikatnie dociśnij całość. Zmniejsz do minimum ogień pod patelnią grillową i nałóż quesadillę. Obciąż ją czymś ciężkim, aby całość lepiej połączyła się podczas podgrzewania.

Quesadilla z mortadelą sposób podania

Podgrzewaj quesadillę 1-2 minuty, a następnie obróć ją na drugą stronę. Podgrzewaj całość kolejne 2 minuty, aby ser się stopił. Chrupiąca quesadilla z mortadelą i serem jest gotowa, gdyż ser się stopi. Zdejmij ją z patelni i połóż na desce. Pozostaw na 2 minuty, aż środek lekko przestygnie i się „zwiąże”. Następnie pokrój quesadillę na sześć części.

Podawaj na ciepło. Niech Cię nie zmyli ta „niewielka” przekąska. Uwierz mi, że taka mała, niewinna quesadilla doda Ci sił na cały dzień.


Spróbuj także przepis na quesadilla z łososiem i awokado. Zdrowo i pysznie. Jeśli zaś wolisz oryginalne jedzenie z Włoch to koniecznie poznaj przepis na piadina romagnola.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *