Quesadilla (czyt.: kesadija) to meksykańskie danie, którego głównymi składnikami są placek kukurydziany (tortilla) i świetnie roztapiający się ser Oaxaca. W praktyce na co dzień stosuje się tortillę pszenną i dowolny dobrze roztapiający się ser. A jakie dodatki skrywa quesadilla? To zależy tylko i wyłącznie od inwencji lub zawartości lodówki ją przygotowującego. Tym razem proponuję Wam quesadilla z łososiem – zestawienie bardzo ciekawe zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Łosoś koniecznie, aby był wędzony na zimno, a awokado bardzo miękkie – takie, aby dało się je rozsmarować. Efekt naprawdę znakomity.

 

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 4 tortille o średnicy 24 cm;
  • 150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • 200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (np. cheddar);
  • garść czarnych oliwek;
  • 1 miękkie awokado;
  • łyżka kaparów;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • dymka;
  • 1 ostra papryczka marynowana lub świeże czerwone chilli;
  • 1 limonka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Miękkie awokado obierz ze skóry i wypestkuj. Dopraw zgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z limonki; dodaj do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Rozgnieć widelcem na gładką pastę.

 

3. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, oliwki grubo posiekaj, papryczkę marynowaną lub chilli i kapary drobno posiekaj.

 

4. Na tortilli rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie obsyp startym serem.

 

5. Ułóż na serze plastry wędzonego łososia – pamiętaj – o ilości poszczególnych składników decydujesz Ty. Quesadilla jednak nie powinna być zbyt gruba, czyli mieć za dużo składników (podobnie, jak pizza…). Na serze za to nie powinno się oszczędzać…

 

6. Na tortillo rozsyp kapary, marynowaną papryczkę lub chilli, oliwki i dymkę.

 

7. Na koniec posyp tortillę drugą warstwą sera.

 

8. Drugą tortillę posmaruj niewielką ilością pasty z awokado. Stroną „od pasty” nakryj tortillę ze składnikami.

 

9. Dobrze dociśnij górną tortillę do dolnej i przełóż quesadillę na patelnię grillową lub po prostu na grilla. Smaż (piecz) na małym ogniu z obu stron, aby ser w środku roztopił się, a z wierzchu tortille ładnie przyrumieniły i stały się chrupkie.

 

10. Gdy quesadilla z łososiem jest gotowa zdejmij ją z patelni lub grilla i daj jej odpocząć kilkadziesiąt sekund, w przeciwnym razie ser może wypłynąć na zewnątrz…

 

11. Pokrój quesadillę radełkiem do pizzy lub dużym nożem na trójkąty. Dobrze zrobiona quesadilla z łososiem musi być chrupka z zewnątrz, a w środku mieć ciągnący się ser i świetnie „ściętego”, pysznego łososia. Powinna być również lekko pikantna.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *