QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

Quesadilla z łososiem to moja nowa propozycja w temacie wrapów.  Quesadilla to meksykańskie danie, którego głównymi składnikami są placek kukurydziany (tortilla) i świetnie roztapiający się ser Oaxaca. W praktyce na co dzień stosuje się tortillę pszenną i dowolny dobrze roztapiający się ser. A jakie dodatki skrywa quesadilla? (czyt.: kesadija) To zależy tylko i wyłącznie od inwencji lub zawartości lodówki ją przygotowującego. Tym razem proponuję Wam quesadilla z łososiem – zestawienie bardzo ciekawe zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Łosoś koniecznie, aby był wędzony na zimno, a awokado bardzo miękkie – takie, aby dało się je rozsmarować. Efekt naprawdę znakomity.

 

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 4 tortille o średnicy 24 cm;
  • 150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • 200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (np. cheddar);
  • garść czarnych oliwek;
  • 1 miękkie awokado;
  • łyżka kaparów;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • dymka;
  • 1 ostra papryczka marynowana lub świeże czerwone chilli;
  • 1 limonka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

2. Miękkie awokado obierz ze skóry i wypestkuj. Dopraw zgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z limonki; dodaj do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Rozgnieć widelcem na gładką pastę.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

3. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, oliwki grubo posiekaj, papryczkę marynowaną lub chilli i kapary drobno posiekaj.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

4. Na tortilli rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie obsyp startym serem.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

5. Ułóż na serze plastry wędzonego łososia – pamiętaj – o ilości poszczególnych składników decydujesz Ty. Quesadilla jednak nie powinna być zbyt gruba, czyli mieć za dużo składników (podobnie, jak pizza…). Na serze za to nie powinno się oszczędzać…

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

6. Na tortillo rozsyp kapary, marynowaną papryczkę lub chilli, oliwki i dymkę.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

7. Na koniec posyp tortillę drugą warstwą sera.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

8. Drugą tortillę posmaruj niewielką ilością pasty z awokado. Stroną „od pasty” nakryj tortillę ze składnikami.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

9. Dobrze dociśnij górną tortillę do dolnej i przełóż quesadillę na patelnię grillową lub po prostu na grilla. Smaż (piecz) na małym ogniu z obu stron, aby ser w środku roztopił się, a z wierzchu tortille ładnie przyrumieniły i stały się chrupkie.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

10. Gdy quesadilla z łososiem jest gotowa zdejmij ją z patelni lub grilla i daj jej odpocząć kilkadziesiąt sekund, w przeciwnym razie ser może wypłynąć na zewnątrz…

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

 

11. Pokrój quesadillę radełkiem do pizzy lub dużym nożem na trójkąty. Dobrze zrobiona quesadilla z łososiem musi być chrupka z zewnątrz, a w środku mieć ciągnący się ser i świetnie „ściętego”, pysznego łososia. Powinna być również lekko pikantna.

QUESADILLA Z ŁOSOSIEM i awokado

QUESADILLA z SALAMI smakuje równie pysznie – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *