Quesadilla z łososiem wędzonym i awokado

Quesadilla z łososiem to tortilla pokryta puree z awokado podana z łososiem wędzonym, serem i oliwkami a następnie przykryta drugą tortillą i zapieczona.

Quesadilla z łososiem to moja nowa propozycja w temacie wrapów. Quesadilla to meksykańskie danie, którego głównymi składnikami są placek kukurydziany (tortilla) i świetnie roztapiający się ser Oaxaca. W praktyce na co dzień stosuje się tortillę pszenną i dowolny dobrze roztapiający się ser. A jakie dodatki skrywa quesadilla? (czyt.: kesadija) To zależy tylko i wyłącznie od inwencji lub zawartości lodówki ją przygotowującego. Tym razem proponuję quesadilla z łososiem. Łosoś koniecznie wędzony, a konkretnie wędzony na zimno, a awokado bardzo miękkie. Takie, aby dało się je rozsmarować. Efekt naprawdę znakomity.

Składniki

4 tortille o średnicy 24 cm;
150-200 gramów łososia wędzonego na zimno;
200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (np. cheddar);
garść czarnych oliwek;
1 miękkie awokado;
łyżka kaparów;
1-2 ząbki czosnku;
dymka;
1 ostra papryczka marynowana lub świeże czerwone chilli;
1 limonka;

Przepis na quesadilla z łososiem

Miękkie awokado obierz ze skóry i wypestkuj. Dopraw zgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z limonki, dodaj również do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Rozgnieć widelcem na gładką pastę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, oliwki grubo posiekaj, papryczkę marynowaną lub chilli i kapary drobno posiekaj.

Na tortilli rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie posyp startym serem. Ułóż na serze plastry wędzonego łososia, pamiętaj  o ilości poszczególnych składników decydujesz Ty. Quesadilla jednak nie powinna być zbyt gruba, czyli mieć za dużo składników (podobnie, jak pizza.). jednak na serze nie powinno się oszczędzać.

Na placku rozłóż teraz kapary, dodaj marynowaną papryczkę lub chilli, oliwki i dymkę. Na koniec posyp tortillę drugą warstwą sera. Drugą tortillę posmaruj niewielką ilością pasty z awokado. Stroną „od pasty” nakryj tortillę ze składnikami.

Dobrze dociśnij górną tortillę do dolnej i przełóż quesadillę na patelnię grillową lub po prostu na grilla. Smaż (piecz) na małym ogniu z obu stron, aby ser w środku roztopił się, a z wierzchu tortille ładnie przyrumieniły i stały się chrupkie.

Quesadilla z łososiem sposób podania

Gdy quesadilla z łososiem jest gotowa zdejmij ją z patelni lub grilla i daj jej odpocząć kilkadziesiąt sekund, w przeciwnym razie ser może wypłynąć na zewnątrz. Pokrój quesadillę radełkiem do pizzy lub dużym nożem na trójkąty. Dobrze zrobiona quesadilla z łososiem musi być chrupka z zewnątrz, a w środku mieć ciągnący się ser i świetnie „ściętego”, pysznego łososia. Powinna być również lekko pikantna.


Wypróbuj również quesadilla z salami ostrą wersję tego smakołyka. Wypróbuj także przepis na zupa z łososiem i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *