Quesadilla po góralsku to moja polska odpowiedź na meksykański oryginał. Quesadilla (czyt. kesadija) to meksykańska potrawa, której głównymi składnikami są tortilla (czyt. tortija), czyli placek kukurydziany lub pszenny zapiekany z serem Oaxaca (ser podobny strukturą i wyglądem do mozzarelli). Do środka quesadilli wkłada się najprzeróżniejsze dodatki. Ja proponuję taką swojską, góralską quesadillę, składającą się z oscypka, boczku i ogórka kiszonego. Quesadilla po góralsku może być podawana jako danie główne, ale zwykle traktuje się ją jako  przekąskę.

 

QUESADILLA PO GÓRALSKU

SKLADNIKI:

  • 6 pszennych tortilli;
  • 3 ogórki kiszone;
  • 150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego;
  • 300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie „oscypek”);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

 

3. Boczek pokrój w 2 centymetrowe cienie paseczki.

 

4. Ogórki kiszone dobrze odsącz i pokrój w plasterki. Plasterki odsącz z nadmiaru kwasu.

 

5. Na tortillę nałóż warstwę sera, plasterki ogórków i paseczki boczku.

 

6. Wierzch posyp dodatkową ilością sera. Ilość sera zależy tak naprawdę od Twoich preferencji. Na wierzch nałóż kolejną tortillę i dociśnij.

 

7. Podgrzewaj quesadillę na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczu, najlepiej pod przykryciem.

 

8. Gdy quesadilla po góralsku będzie od spodu zrumieniona odwróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż ser w środku będzie ciągnący się.

 

9. Wyłóż quesadillę na deskę i pokrój w trójkąty. Podawaj od razu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *