Quesadilla po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Quesadilla po góralsku czyli tortilla obłożona boczkiem, plasterkami ogórka kiszonego oraz ze startym oscypkiem, a następnie przykryta drugą tortilla i podgrzana na patelni.

Quesadilla po góralsku to moja polska odpowiedź na meksykański oryginał. Quesadilla (czyt. kesadija) to meksykańska potrawa, której głównymi składnikami są tortilla (czyt. tortija), czyli placek kukurydziany lub pszenny zapiekany z serem Oaxaca (ser podobny strukturą i wyglądem do mozzarelli). Do środka quesadilli wkłada się najprzeróżniejsze dodatki. Ja proponuję taką swojską, góralską quesadillę, składającą się z oscypka, boczku, a także ogórka kiszonego. Quesadilla może być podawana jako danie główne, ale zwykle traktuje się ją jako przekąskę.

Składniki

6 pszennych tortilli;
3 ogórki kiszone;
150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego;
300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie oscypek);

Quesadilla po góralsku przepis

Na początek przygotuj wszystkie dodatki do quesadilli.

Zacznijmy od sera. Idealny byłby tu oscypek, czyli wędzony góralski serek sporządzony z mleka owczego, jednak prawdziwego oscypka bardzo trudno dostać, ponieważ jest wyrobem sezonowym, wytwarzanym w limitowanej ilości. Zadowolimy się zatem wędzonym serkiem górskim zrobionym z mleka krowiego lub mieszanego. Ser górski zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Wędzony boczek pokrój w 2 centymetrowe cienkie paseczki. Zwróć uwagę, aby boczek był jak najwyższej jakości i nie zawierał w sobie niepotrzebnych dodatków. Dobry boczek po zapieczeniu uwolni swój aromat i smak, zaś boczek kiepskiej jakości po prostu się podgrzeje i tyle. Nie będzie ani smaku ani aromatu.

Ogórki kiszone dobrze odsącz i pokrój w plasterki. Plasterki ogórka odsącz z nadmiaru płynu. Koniecznie.

Na tortillę nałóż warstwę sera, plasterki ogórków a także  paseczki boczku. Na koniec posyp wszystkie składniki dodatkową ilością sera. Ilość sera zależy tak naprawdę od Twoich preferencji. Na wierzch nałóż kolejną tortillę i dociśnij.

Podgrzewaj quesadillę na patelni na wolnym ogniu bez dodatku tłuszczu, najlepiej pod przykryciem. Gdy quesadilla będzie od spodu zrumieniona odwróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze 3 minuty, aby ser w środku był ciągnący się.

Wyłóż quesadillę na deskę i pokrój w trójkąty. Podawaj od razu.


Wypróbuj smakowity przepis na quesadilla z mortadelą i serem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *