Pyszna pieczeń jawi się w naszym kraju jako obowiązkowe wręcz danie na naszych stołach w świąteczne dni. W przypadku Bożego Narodzenia kolacja wigilijna jest na tyle tradycyjna, że trudno tu coś zmienić (zresztą i po co…), więc w pierwsze i/lub drugie Święto oczekujemy w zamian obiadu wystawnego. I zwykle mięsnego.

PIECZEŃ KOCHA KAŻDY

Nasze pieczyste pod każdym względem spełnia wszelkie nasze nawet najwymyślniejsze wymagania i oczekiwania co do świątecznego obiadu. Spełnia również nasze oczekiwania co do jak najmniej skomplikowanego posiłku podczas Świąt. Wszak przygotowania do Bożego Narodzenia i sama kolacja wigilijna dają się nam na tyle w kość, że oczekujemy, iż pozostałe świąteczne obiady odciążą nas od gotowania i stania przy garach…

JAKĄ PIECZEŃ WYBRAĆ

A jaką pieczeń wybrać? Taką, jaką lubisz. Ja proponuję trzy do wyboru. Cielęcą, wołową lub wieprzową. Każda z nich w inny sposób jest przygotowana, każda z nich smakuje odmiennie. Od Ciebie zależy, co lubisz i co zechcesz wybrać. Szczegóły poniżej.

PIECZEŃ CIELĘCA W SOSIE WARZYWNYM

Pieczeń cielęca w sosie warzywnym to kolejny przykład na to, że proste jedzenie jest najlepsze. Oczywiście czasem trzeba zaserwować coś bardziej wystawnego, ale tak naprawdę nawet na niedzielny rodzinny, czy świąteczny obiad takie danie będzie posiłkiem pysznym i znamienitym.

<<<< Przepis na pieczeń cielęcą znajdziesz TUTAJ >>>>

PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE WARZYWNYM

Soczysta pieczona wołowina, najlepiej kark lub łopatka to danie, które warto przygotować z okazji jakiegoś szczególnego wydarzenia np. uroczystości rodzinnej. Ja jadam ją zwykle w Święta Bożego Narodzenia, gdy spotykamy się rodzinnie w większym gronie.

<<<< Przepis na pieczeń wołową znajdziesz TUTAJ >>>> 

PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE PAPRYKOWYM

Kawałek pieczonej łopatki wieprzowej w sosie paprykowym to moje ulubione danie. Ten element wieprzowiny jest znakomity szczególnie do przyrządzania potraw z mielonego mięsa, ale również znakomicie nadaje się do pieczenia. Niestety trudno u nas dostać łopatkę z kością, co znakomicie podniosłoby walory smakowe pieczeni. Ale i ta bezkostna daje radę, gdy ją umiejętnie przyrządzić.

<<<< Przepis na pieczeń wieprzową znajdziesz TUTAj >>>>

No to jak? Którą potrawę wybierzesz TY???

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *