PUREE Z SELERA korzeniowego

Puree z selera korzeniowego to nie tylko znakomity zamiennik to tradycyjnego, często już nużącego puree ziemniaczanego. O ile to ostatnie jest świetne jako tło np. dla mięsiw, o tyle puree z selera ma smak wyborny, choć dość intensywny, i samo w sobie decyduje często o smaku całego dania. Seler jest silnym alergenem, ale jeżeli nie masz na niego uczulenia jedz go dość często, bo to warzywo bardzo zdrowe. Jeżeli jego smak jest Ci jednak za intensywny spróbuj go właśnie w formie puree. Smak jest łagodniejszy, a podane na takim puree mięsiwo, albo nawet sam sos tworzą iście nietuzinkowe dania. Koniecznie do wypróbowania.

 

PUREE Z SELERA

SKŁADNIKI:

  • 2 dość duże selery korzeniowe;
  • 2 ziemniaki;
  • 1 litr mleka;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • masło;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwa duże selery korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

2. Selery pokrój w kostkę o wielkości około 2-3 centymetrów i włóż do garnka. Dodaj obrany i zmiażdżony lekko nożem czosnek.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

3. Wlej do garnka z selerem mleko.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

4. Aby mleko w trakcie gotowania nie przypalało się i aby nie tworzył się kożuch wlej do garnka również 1 szklankę wody.

UWAGA: Dodanie do gotowania wody ustrzeże Cię przed przypaleniem się mleka.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

5. Seler trzeba wstępnie przyprawić – wsyp 1 łyżeczkę soli.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

6. Seler ma niezwykły smak, ale z pewnością nie ma tak idealnej tekstury, jak ziemniak… Dobrym pomysłem przy robieniu puree z selera jest dodanie 1-2 ziemniaków właśnie dla poprawy tekstury puree. A zatem obierz ziemniaki, pokrój w niedużą kostkę i wrzuć do garnka.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

7. Gotuj warzywa na średnim ogniu kilkanaście minut, aż staną się miękkie.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

8. Odcedź warzywa zachowując mleko, w którym się gotowały. Odcedzone warzywa przełóż do miski malaksera.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

9. Kwaśna śmietana to mój specyficzny dodatek do puree z selera. Jedna duża łyżka zdecydowanie wzmocni jego smak.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

10. Dodaj również masło. Na początek 2 porządne łyżki.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

11. Puree z selera bez świeżo startej gałki muszkatołowej można śmiało wyrzucić do kosza. To również bardzo intensywna przyprawa, więc ostrożnie z nią. Chyba, że… tak, jak ja uwielbiasz ją. W tym przypadku dałem jej chyba za dużo, bo po jej starciu i powąchaniu na chwilę zakręciło mi się porządnie w głowie…

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

12. Na koniec dodaj sól i świeżo zmielony pieprz – u mnie zawsze kolorowy. Sporo pieprzu.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

13. Umieść miskę malaksera w robocie, dolej nieco mleka, w którym gotował się seler i miksuj na puszystą, gładką, dość lejącą się masę. Aby takie otrzymać najlepiej wlewaj mleko np. po pół szklanki, zmiksuj, a gdy puree nadal jest zbyt gęste ponów czynność.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

14. Dobrze przyrządzone puree winno być dość lejące się, z dobrze wyczuwalną, ale nie nachalną gałką muszkatołową, odpowiednio słone i dość pieprzne. No i puszyste. Takie właśnie puree z selera kocham…

UWAGA: Puree z selera możesz zmiksować na gładko lub pozostawić nieco grudkowate.

PUREE Z SELERA korzeniowego

 

15. Puree z selera to świetny dodatek do duszonych mięs w sosem własnym, ale ośmieliłbym się je podać również jako zamiennik włoskiej polenty… A zatem np. z sosem grzybowym z prawdziwkami.

PUREE Z SELERA korzeniowego

Zobacz, w jaki sposób możesz serwować PUREE z selera <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *