Puree z grochu przygotowane na sposób grecki (fava) to znakomity dodatek do dania głównego, ale i samoistna przekąska. Banalne w przygotowaniu za to niebanalne w smaku. Aż dziw bierze, że nawet amatorzy grochu w naszym kraju niezbyt często konsumują groch w takiej formie. Ja również czasem łapię się na tym, że jak myślę o puree z grochu to od razu dźwięczą mi w uszach słowa dietetyków: ciężkie danie, dużo kalorii, rozdyma…

Na szczęście od razu przypominam sobie dane odnośnie najzdrowszej diety świata, czyli diety kreteńskiej, w której rośliny strączkowe wiodą prym. I wiecie, co Wam powiem? To puree z grochu naprawdę nie jest „ciężkie”. Mało tego; Kreteńczycy zalewają je dodatkowo (jak to na Krecie) połową szklanki oliwy extra vergine. I żyją. I to żyją długo, i w dobrym zdrowiu. Na pohybel dietetykom.

 

PUREE Z GROCHU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów suszonego, omielonego (łuskanego) grochu;
  • 2 cebule;
  • 1 cytryna;
  • natka pietruszki;
  • pół szklanki oliwy extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wypłucz bardzo dokładnie groch pod zimną, bieżącą wodą.

 

3. Wypłukany groch przełóż do garnka i zalej go 1,2 litrami zimnej wody. Gotuj do momentu, gdy woda prawie się zagotuje – nie pozwól jednak na to.

 

4. W międzyczasie, gdy woda w garnku z grochem nagrzewa się obierz i przekrój cebule na ćwiartki.

 

5. Gdy woda w garnku z grochem zacznie powoli wrzeć usuń z powierzchni wody powstała pianę.

 

6. Wrzuć do garnka pokrojone w ćwiartki cebule.

 

7. Gotuj groch na małym ogniu 1 godzinę.

 

8. Po tym czasie groch powinien już być bardzo miękki, a co najmniej jego połowa wręcz rozgotowana. Wody powinno pozostać około 1/3 jej początkowej ilości.

 

9. Przelej groch z pozostałą po gotowaniu wodą do miski malaksera. Jeżeli uważasz, że wody jest za dużo odlej ją do szklanki i odstaw na bok – w razie czego dolejesz za chwilę.

 

10. Miksuj dokładnie groch w malakserze na gładką, puszystą masę.

 

11. Puree z grochu przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Jak widzisz moje puree jest zbyt płynne, ale to nie problem. Zaraz je odparujemy.

 

12. Puree z grochu posól do smaku, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wlej do niego pół szklanki oliwy. Śmiało…

 

13. Gotuj puree z grochu na wolnym ogniu kilka minut, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

 

14. Puree z grochu podawaj posypane posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki, obowiązkowo skropione oliwą extra vergine i sokiem z cytryny.

 

15. Puree z grochu to świetna przekąska, ale i znakomity dodatek do dań głównych, np. do grillowanych ramion ośmiornicy – więcej o kuchni kreteńskiej przeczytasz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *