PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

Pulpety z łososia zatopione w pysznym sosie szparagowym to bardzo ciekawa propozycja nie tylko dla fanów ryb, szczególnie łososia. Same pulpety doprawić możesz różnymi przyprawami; ja w tym przepisie postawiłem na smaki azjatyckie dodając m.in. oleju sezamowego i kolendry. Dla przełamania smaków sos do pulpetów proponuję przygotować z bobu i szparagów. Zapewniam, że te potocznie uważane za „nie mające smaku” warzywa da się podkręcić w taki sposób, że sos staje się fantastyczny. Jak to zrobić? Zajrzyj do przepisu – zapraszam na pulpety z łososia w aromatycznym sosie.

 

PULPETY Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów fileta z łososia;
  • 500 gramów bobu;
  • pęczek szparagów;
  • duży pęczek jarzyny (jak do rosołu);
  • olej sezamowy prażony;
  • czerwona pasta curry;
  • 1 jajko;
  • mąka kukurydziana lub pszenna;
  • kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • świeża kolendra;
  • świeża mięta;
  • sól, pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

2. Łososia umyj, osusz ręcznikami papierowymi i zmiel w maszynce. Alternatywnie rybę możesz po prostu bardzo drobno posiekać nożem.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego z prażonego sezamu (ciemny olej) i włóż łyżeczkę czerwonej pasty curry. Mieszając delikatnie podgrzewaj pastę około 30 sekund, aż poczujesz, że uwalniają się aromaty.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

4. Podgrzaną pastę curry przełóż do zmielonego łososia. Do zmielonej ryby ponadto wbij jajko oraz dodaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

5. Dodaj po garstce drobno posiekanych natki pietruszki, świeżej kolendry i świeżej mięty – całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj  na gładką masę. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 30 minut.

UWAGA: W lodówce masa stężej, dzięki czemu pulpety nie rozpadną się podczas gotowania.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

6. Do dużego garnka włóż jarzynę wraz z natką – im większa jarzyna tym lepiej, wywar powinien być dość mocny.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

7. Do jarzyny dołóż szparagi oraz przyprawy: sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ewentualnie kawałek imbiru. Zalej warzywa wodą i gotuj na wolnym ogniu 45 minut, aż uzyskasz smaczny wywar jarzynowy z lekkim przebiciem smaku szparagów.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

8. Do garnka wrzuć bób i gotuj wszystko jeszcze 10-15 minut, aż bób zmięknie.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

9. Gdy wywar jarzynowy jest gotowy, a bób miękki przecedź wywar. Większość wywaru przelej do dużego garnka, resztę pozostaw w małym naczyniu wraz z bobem.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

10. Obierz bób, a następnie połowę z niego włóż do garnka, w którym znajduje się wywar przeznaczony na sos (ilość sosu zależy od Ciebie). Całość zmiksuj blenderem i postaw garnek na gaz.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

11. Do sosu dodaj „magiczny” składnik, czyli łyżeczkę (lub więcej) pasty wasabi – bez problemu dostaniesz ją w sklepach na półkach z kuchnią japońską. Wasabi nazywana jest japońskim chrzanem – doskonale poprawi kolor sosu, nada mu specyficznego smaku i lekko zaostrzy jego smak.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

12. Do sosu wlej łyżkę kwaśnej śmietany uprzednio wymieszanej z łyżeczką mąki i wody i wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

13. Do gotowego sosu wrzuć drugą połowę obranego bobu.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

14. Do sosu dodaj również puszkę np. soczewicy, ciecierzycy lub tak, jak ja kombinację pęczaku i fasolki. Sos szparagowy z bobem jest gotowy.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

15. Na gazie postaw garnek z pozostałym wywarem – zagrzej go. W międzyczasie wyjmij łososia z lodówki i uformuj 12 pulpetów wielkości orzecha włoskiego.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

16. Wrzuć pulpety z łososia do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu 10 minut.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

 

17. Pulpety z łososia podawaj w głębokim talerzu z sosem szparagowym z bobem i dodatkami. Całość skrop ostrym sosem sriratcha lub chilli, jogurtem oraz posyp listkami kolendry.

PULPETY Z ŁOSOSIA w sosie szparagowym

Fantastyczny KARP SMAŻONY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *