Pulpety w sosie znają wszyscy. Ale ten przepis jest szczególny, ponieważ sposób doprawienia pulpetów oraz sos pomidorowy, który ma szczególny smak tylko z nazwy przypominają doskonale znane nam krajowe pulpety. Jeżeli skorzystacie z mojego przepisu przygotujecie danie, które w Hiszpanii znane jest pod nazwą albondigas. A zatem nie dajcie się zmylić polskojęzycznej nazwie potrawy, bo moje pulpety mają gorący, hiszpański charakter i temperament…

 

PULPETY W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów wołowiny;
  • 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka);
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 jajko;
  • natka pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 duże cebule;
  • listek laurowy;
  • suszone oregano;
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki;
  • 1 kilogram pomidorów;
  • 2 laski kory cynamonowej;
  • mieszanka przypraw (kolendra, kmin rzymski, czarny pieprz, czosnek, płatki chili);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Zacznij od przygotowania sosu. W tym celu wrzuć drobno pokrojone pomidory do garnka i dodaj: sól, listki laurowe, korę cynamonową, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę oliwy. Duś pomidory na bardzo wolnym ogniu 45 minut.

 

3. Mieszankę przypraw w ziarnach upraż na suchej patelni i pozostaw, aby nieco przestygły.

 

4. W międzyczasie zmiel mięso i zetrzyj do niego 2 ząbki czosnku i cebulę.

 

5. Do mięsa dodaj 2 łyżki bułki tartej oraz wbij jajko.

 

6. Uprażone wcześniej przyprawy zetrzyj dokładnie w moździerzu i dodaj do mięsa. Posól, popieprz i wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.

 

7. Na koniec wsyp łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki i ewentualnie pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki. Mięso wyrób bardzo dokładnie, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

8. Co jakiś czas mieszaj gotujący się sos i sprawdzaj, czy jest w nim dość płynu. Jeżeli jest go za mało dolej odrobinę wody (nie za dużo) tylko po to, aby pomidory nie przywarły do dna garnka.

UWAGA: Sos pomidorowy powinien być dobrze odparowany. Może to zająć nawet 45 minut.

 

9. Wyjmij mięso z lodówki i formuj zwilżonymi dłońmi malutkie pulpety – mnie wyszło około 40 sztuk.

 

10. Pulpety obtocz delikatnie w mące, otrzep jej nadmiar i smaż na dość mocnym ogniu na oliwie, aż ładnie się zrumienią.

 

11. Jeżeli zrobisz takie małe pulpety, jak ja już po smażeniu będą nadawały się do jedzenia – będą chrupiące i usmażone z zewnątrz, a w środku pozostaną soczyste. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

12. Odlej z patelni, na której smażyło się mięso nadmiar tłuszczu i wrzuć na nią grubo posiekaną dużą cebulę. Smaż ją krótko, aż się zeszkli.

 

13. Podsmażoną cebulę wrzuć do garnka z sosem pomidorowym.

 

14. Sos zmiksuj – reguluj jego gęstość dopiero po jego zmiksowaniu. Dobrze odparowany sos nie powinien wymagać uzupełnienia płynem. Sos powinien być dość gęsty – zmiksowany przelej z powrotem do garnka.

 

15. Do zmiksowanego sosu wrzuć usmażone pulpety; potrząsając delikatnie garnkiem spowoduj, aby wszystkie klopsiki pokryły się sosem. Przykryj pokrywką garnek i pozostaw na kilka minut, aż mięso się ogrzeje się od sosu, a całość połączy smakowo. Jeżeli nie musisz nie podgrzewaj dania, bo sos może za bardzo zgęstnieć – dodanie kolejnej porcji płynu zmieni nieodwracalnie jego smak!

 

16. PULPETY w sosie koniecznie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami (jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>) i np. pimientos de Padron (jak je przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *