Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym

Drukuj przepis

Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym to proste danie o wyraźnym, przyjemnym smaku. Smaku jagnięcych kiełbasek merguez – w Polsce niestety trudno dostępnych. Dlaczego zatem przepis podaję? Ponieważ jagnięcinę kupicie już bez większych problemów, a doprawić możecie właśnie na wzór kiełbasek merguez. Kiełbasek, które przywędrowały do Europy z zachodniej Afryki. Najpierw do Hiszpanii i Francji, a teraz już właściwie do większości krajów europejskich. W Warszawie są ponoć dostępne na jednym z bazarów u rzeźnika – trzeba pytać. Jeżeli ich nie dostaniecie użyjcie mielonej jagnięciny , którą przyprawcie harisą, mieloną, słodką papryką, cynamonem i kminem rzymskim. Też będzie super.

 

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów kiełbasek merguez;
  • 100 gramów kaszy jaglanej;
  • szczypiorek;
  • domowy sos pomidorowy lub kilka dojrzałych pomidorów;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej suszone warzywa. Posól i gotuj około 20 minut, aż uzyskasz smaczny wywar jarzynowy. Oczywiście jeżeli masz gotowy bulion jarzynowy sprawa jest prostsza – po prost go zagotuj.

 

3. W międzyczasie w innym garnku do 2 szklanek gotującej się, lekko osolonej wody wrzuć kaszę jaglaną i gotuj 10 minut. W tym czasie woda powinna w całości odparować. W tym momencie zgaś gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw kaszę na 10 minut, aż wchłonie pozostała wodę i nieco spęcznieje.

 

4. Ugotowaną kaszę jaglaną rozłóż na talerzu, aby nieco przestygła. Wyjmij mięso z osłonek i rozdrobnij tak, jak tylko się da.

 

5. Włóż mięso do miski i wsyp do niego kaszę jaglaną. Nie całą, na początek nieco więcej, niż połowę. Ty zdecyduj o konsystencji Twoich pulpetów. Jeżeli nie masz kiełbasek i używasz jagnięciny dopraw ją w tym momencie słodką, mielona papryką, harissą, kminem rzymskim i odrobiną cynamonu.

 

6. Bardzo dokładnie wymieszaj kaszę jaglaną z mięsem, aż powstanie klejąca się masa. Dodaj trochę posiekanego szczypiorku i jeszcze raz wyrób masę. Tak, nie dodałem do pulpetów mąki, ani bułki tartej. Kasza jaglana poradzi sobie ze „związaniem” pulpetów i jeżeli będziesz je potem delikatnie gotować nie rozpadną się.

 

7. W masy mięsnej formuj kilkanaście pulpetów o wielkości orzecha włoskiego. Każdy z pulpetów układaj na folii spożywczej, aby nie przykleił się do blatu.

 

8. Gotowe pulpety jagnięce wrzuć do gotującego się wywaru jarzynowego Gotuj pulpety około 5 minut od ponownego zagotowania się wywaru na bardzo małym ogniu. Przypominam, że pulpety nie mają żadnego dodatkowego składnika „wiążącego”, więc zbyt szybkie gotowanie po prostu je zniszczy. Podgrzej domowy sos pomidorowy.

 

9. Na głęboki talerz nałóż sos pomidorowy, a na nim ułóż po cztery pulpety jagnięce. Podawaj gorące.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial