PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

Pulpety greckie to bardzo smaczne kuleczki. Są bardzo podobne do naszych mielonych, choć z drugiej strony… smakują zupełnie inaczej. Grecy do swoich pulpetów dodają zioła, które całkowicie odmieniają smak mięsa i czynią je niepowtarzalnymi. Jest jednak i drugie podobieństwo do naszych mielonych. I pulpety greckie, i nasze mielone można przygotować na tysiące sposobów. W moim przepisie keftedes to po prostu pulpety greckie w sosie pomidorowym. A co w środku? Po prostu zobacz przepis.

 

PULPETY GRECKIE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa mielonego mieszanego;
  • miąższ z kilku kromek chleba;
  • mleko;
  • natka pietruszki;
  • ser feta;
  • 1 jajko;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przecier pomidorowy;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 1 biała cebula,;
  • 1 czerwona cebula;
  • oliwki;
  • cynamon;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli około 500 gramów mięsa mielonego mieszanego, miąższ z kilku kromek chleba, mleko, natka pietruszki, ser feta, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, puszka pomidorów bez skóry, koncentrat pomidorowy, biała cebula, czerwona cebula, oliwki, cynamon.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

2. Przygotuj bazę – połowę natki pietruszki, białą i czerwoną cebulę włóż do miski malaksera.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

3. Zmiksuj składniki, ale niezbyt drobno.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

4. Miąższ z chleba namocz w mleku.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

5. Przygotuj sos pomidorowy. W tym celu na rozgrzaną patelnię włóż połowę uzyskanej w wyniku miksowania masy cebulowo-pietruszkowej. Smaż około 2 minut na wolnym ogniu.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

6. Na patelnię przełóż puszkę pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, sól, pieprz. Duś około 10 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie puszysty sos pomidorowy (w razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody).

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

7. Przygotuj pulpety greckie; do miski wrzuć mięso, jajko, namoczony w mleku chleb, drugą połowę masy cebulowo – pietruszkowej, około 80 gramów sera feta, pokrojone oliwki, 1 łyżeczkę cynamonu, sól, pieprz – dokładnie wymieszaj. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

 

8. Uformuj małe pulpeciki i smaż na niewielkim ogniu.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

 

9. Nałóż na talerz sos pomidorowy, ułóż na nim pulpety greckie i ozdób natką pietruszki. Zagryzaj świeżym pieczywem z oliwą. Szklaneczka czerwonego, greckiego wina do tego dania jest niezwykle wskazana.

PULPETY GRECKIE keftedes w stylu dowolnym

Spróbuj również PULPETÓW JAGNIĘCYCH przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *