pulpety cielęce duszone z warzywami

Pulpety cielęce duszone z dodatkiem warzyw oraz chińskich grzybów to chyba mój tysiąc pierwszy przepis na przygotowanie mielonego mięsa. A w głowie mam chyba kolejnych 1000 przepisów… A tak na poważnie mielone mięso jest tak uniwersalnym „materiałem” do gotowania, że najlepiej przyrządza się je z tym, co akurat zalega w lodówce. Oczywiście warto eksperymentować w tym zakresie, ale bazy do takich pulpetów jednak szukałbym w lodówce. Danie może wydawać się nieco przekombinowane i … faktycznie trochę jest. Jeżeli zatem chcecie możecie je dowolnie zmienić pod swoim kątem.

 

PULPETY CIELĘCE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz);
  • 2 duże karczochy;
  • 1 opakowanie grzybów shimeji;
  • 1 nieduża bulwa kopru włoskiego;
  • 1 duża biała (czosnkowa) cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 garści bobu (może być mrożony);
  • 1 mała zielona papryka;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 1 duże wiejskie jajko;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • indyjska mieszanka przypraw PANCH PURAN;
  • słodka, mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wiem, że niełatwo będzie Wam dostać mix przypraw indyjskich o nazwie PANCH PURAN. Podaję zatem jej skład (wszystkie przyprawy w ziarnach): kmin rzymski, koper włoski, ziarna musztardy, nasiona cebuli, gorczyca, kozieradka. Możecie użyć mieszanki w/w przypraw, albo skomponować dowolną we własnym zakresie według własnego uznania.

 

3. Mięso zmiel w maszynce wraz z większością natki pietruszki. Przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie pozostaw na chwilę, aby przestygły. Zmiażdż je w moździerzu i dodaj do zmielonego mięsa.

 

4. Wbij do mięsa jajko, dodaj 1 łyżkę mielonej papryki, zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz.

 

5. Wszystkie składniki dobrze wyrób na gładką masę, a następnie uformuj niezbyt duże pulpety cielęce. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywierały do deski. Gotowe pulpety wstaw do lodówki.

 

6. Posiekaj drobno bulwę kopru włoskiego (fenkuła).

 

7. Karczochy obierz i również pokrój w drobna kostkę (jak obrać karczochy dowiesz się <<TUTAJ>>).

 

8. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, a paprykę z kostkę grubą.

 

9. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć fenkuła, cebulę i karczochy. Smaż warzywa chwilę na średnim ogniu.

 

10. Gdy warzywa nieco zmiękną przełóż je do dużego garnka i wlej mniej więcej 2 szklanki gorącej wody.

 

11. Wrzuć do garnka bób.

 

12. Grzyby shimeji pozbaw korzonków. Następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i również wrzuć do garnka.

 

13. Na patelnię po smażeniu warzyw dolej nieco oliwy (jeżeli trzeba) i wrzuć pulpety (uprzednio oprósz je mąką) . Smaż je krótko na dość mocnym ogniu z obu stron.

 

14. Usmażone pulpety cielęce zdejmij z patelni i ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię zaś wlej szklankę gorącej wody. Zeskrob z patelni pozostałości po pulpetach – nie wyrzucaj, dadzą wspaniały smak sosowi.

UWAGA: Jeżeli używasz patelni z powłokami typu Tefal albo emalia raczej nie licz na to, że „smaczki” pozostaną…

 

15. Gdy woda na patelni zawrze przelej jej zawartość do garnka z warzywami.

 

16. Wrzuć do garnka paprykę.

 

17. Na koniec włóż do garnka z gotującymi się warzywami pulpety cielęce.

 

18. Duś pulpety kilka minut, a następnie wlej do nich trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Wiem, pewnie nie ma potrzeby. Ale po pierwsze ja uwielbiam kwaśną śmietaną, a po drugie nie da się ukryć, że wydatnie podnosi ona smak dań. Dlatego ja dodaję, ale Ty zrób po swojemu.

 

19. Gdy sos się zagotuje wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekaną resztę natki pietruszki.

 

20. Pulpety cielęce duszone z dodatkiem warzyw i grzybów to wyśmienite danie. Bogate w składniki, bogate w warzywa i niezwykle ciekawe w smaku. Garnek połóż na stole, obok dużą karafkę czerwonego wina, świeże pieczywo… Biesiadę można zacząć.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *