pulpety cielęce duszone z warzywami

Pulpety cielęce duszone z dodatkiem warzyw oraz chińskich grzybów to chyba mój tysiąc pierwszy przepis na przygotowanie mielonego mięsa. A w głowie mam chyba kolejnych 1000 przepisów… A tak na poważnie mielone mięso jest tak uniwersalnym „materiałem” do gotowania, że najlepiej przyrządza się je z tym, co akurat zalega w lodówce. Oczywiście warto eksperymentować w tym zakresie, ale bazy do takich pulpetów jednak szukałbym w lodówce. Danie może wydawać się nieco przekombinowane i … faktycznie trochę jest. Jeżeli zatem chcecie możecie je dowolnie zmienić pod swoim kątem.

 

PULPETY CIELĘCE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz);
  • 2 duże karczochy;
  • 1 opakowanie grzybów shimeji;
  • 1 nieduża bulwa kopru włoskiego;
  • 1 duża biała (czosnkowa) cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2 garści bobu (może być mrożony);
  • 1 mała zielona papryka;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 1 duże wiejskie jajko;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • indyjska mieszanka przypraw PANCH PURAN;
  • słodka, mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

2. Wiem, że niełatwo będzie Wam dostać mix przypraw indyjskich o nazwie PANCH PURAN. Podaję zatem jej skład (wszystkie przyprawy w ziarnach): kmin rzymski, koper włoski, ziarna musztardy, nasiona cebuli, gorczyca, kozieradka. Możecie użyć mieszanki w/w przypraw, albo skomponować dowolną we własnym zakresie według własnego uznania.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

3. Mięso zmiel w maszynce wraz z większością natki pietruszki. Przyprawy upraż na suchej patelni, a następnie pozostaw na chwilę, aby przestygły. Zmiażdż je w moździerzu i dodaj do zmielonego mięsa.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

4. Wbij do mięsa jajko, dodaj 1 łyżkę mielonej papryki, zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

5. Wszystkie składniki dobrze wyrób na gładką masę, a następnie uformuj niezbyt duże pulpety cielęce. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywierały do deski. Gotowe pulpety wstaw do lodówki.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

6. Posiekaj drobno bulwę kopru włoskiego (fenkuła).

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

7. Karczochy obierz i również pokrój w drobna kostkę (jak obrać karczochy dowiesz się <<TUTAJ>>).

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

8. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, a paprykę z kostkę grubą.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

9. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć fenkuła, cebulę i karczochy. Smaż warzywa chwilę na średnim ogniu.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

10. Gdy warzywa nieco zmiękną przełóż je do dużego garnka i wlej mniej więcej 2 szklanki gorącej wody.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

11. Wrzuć do garnka bób.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

12. Grzyby shimeji pozbaw korzonków. Następnie przepłucz je pod bieżącą wodą i również wrzuć do garnka.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

13. Na patelnię po smażeniu warzyw dolej nieco oliwy (jeżeli trzeba) i wrzuć pulpety (uprzednio oprósz je mąką) . Smaż je krótko na dość mocnym ogniu z obu stron.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

14. Usmażone pulpety cielęce zdejmij z patelni i ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię zaś wlej szklankę gorącej wody. Zeskrob z patelni pozostałości po pulpetach – nie wyrzucaj, dadzą wspaniały smak sosowi.

UWAGA: Jeżeli używasz patelni z powłokami typu Tefal albo emalia raczej nie licz na to, że „smaczki” pozostaną…

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

15. Gdy woda na patelni zawrze przelej jej zawartość do garnka z warzywami.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

16. Wrzuć do garnka paprykę.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

17. Na koniec włóż do garnka z gotującymi się warzywami pulpety cielęce.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

18. Duś pulpety kilka minut, a następnie wlej do nich trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Wiem, pewnie nie ma potrzeby. Ale po pierwsze ja uwielbiam kwaśną śmietaną, a po drugie nie da się ukryć, że wydatnie podnosi ona smak dań. Dlatego ja dodaję, ale Ty zrób po swojemu.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

19. Gdy sos się zagotuje wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekaną resztę natki pietruszki.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

 

20. Pulpety cielęce duszone z dodatkiem warzyw i grzybów to wyśmienite danie. Bogate w składniki, bogate w warzywa i niezwykle ciekawe w smaku. Garnek połóż na stole, obok dużą karafkę czerwonego wina, świeże pieczywo… Biesiadę można zacząć.

PULPETY CIELĘCE duszone z warzywami

Wypróbuj ZUPĘ TAJSKĄ z pulpetami przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *