Drukuj przepis

Pstrąg zawojski to duma, jak sama nazwa wskazuje – Zawoi. Zawoja to najdłuższa wieś w Polsce. Prowadzą stąd szlaki na Babią Górę i kilka innych interesujących szczytów Beskidu Żywieckiego. Tutaj też jadam od wielu lat najsmaczniejszego pstrąga. Od wielu, wielu lat małe gospodarstwo hoduje we własnych połączonych ze strumykiem stawach pstrągi i jesiotry. Tuż obok stawów znajduje się maleńki lokal gastronomiczny, w którym oferowane są dania ze świeżych ryb ze stawu, przygotowywane na bieżąco.

Najlepszy oczywiście jest pstrąg smażony na maśle, ale w ofercie jest również pstrąg wędzony (oczywiście również wędzony na miejscu – jak przyrządzić pyszną sałatkę z niego dowiesz się TUTAJ> ), rybne pasty do chleba, pstrąg w occie, jesiotr, jesiotr wędzony, kiełbasy z pstrąga i jesiotra itp.. Często spotyka się tutaj osoby prywatne specjalnie przyjeżdżające z daleka po tutejsze pstrągi. Zaopatrują się tu w świeże ryby również restauracje. W sezonie letnim otwarte codziennie, poza sezonem jedynie w weekendy.

Dom, w którym prowadzona jest sprzedaż znajduje się obok potoku; są tam też ławeczki, by przy szumie strumyczka móc konsumować pyszne ryby. Ja potrafię w wolny dzień specjalnie wybrać się do Zawoi tylko po to, żeby zjeść smażonego pstrąga. Ale tylko tutaj, nigdzie indziej. I nie zdarzyło się jeszcze nigdy, aby ktokolwiek, kogo tutaj przywiozłem po raz pierwszy nie kończył posiłku stwierdzeniem „ja tu jeszcze przyjadę nie raz”.

www.pstragzawojski.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *