Pstrąg pieczony z boczkiem (z maleńkim plasterkiem cieniutko krojonego, chrupiącego boczku) z migdałami, do tego pyszny sos jogurtowo – chrzanowy i puree z ziemniaków oraz bobu i groszku… Jeżeli brzmi wystarczająco dobrze, to zapraszam. To danie przygotowuje się naprawdę szybko, a jest bardzo smakowite. Pstrągi proponuję piec stosunkowo krótko w dość wysokiej temperaturze. Puree warzywne, którego bazą są ziemniaki idealnie pasuje do pieczonej ryby. Jeżeli jednak wolisz zamień je np. na surówkę.

 

PSTRĄG PIECZONY Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

  • 2 około 300 gramowe świeże pstrągi;
  • 4 cienkie plasterki boczku;
  • 1 łyżka suszonego tymianku;
  • 20 gramów płatków migdałów;
  • 400 gramów ziemniaków;
  • garść mrożonego groszku;
  • garść mrożonego bobu;
  • chrzan;
  • musztarda Dijon;
  • jogurt naturalny;
  • mielona kurkuma;
  • 1-2 cytryny;
  • świeża mięta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwa około 300 gramowe pstrągi opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do naczynia żaroodpornego, posól, popieprz (również w środku), skrop sokiem z cytryny i oliwą. Obok rozłóż kilka cząstek cytryny. Wstaw naczynie do piekarnika (na dość wysoką półkę) nagrzanego do temperatury 220 stopni na 10 minut.

 

2. Przygotuj sos: do miseczki nałóż 2 łyżeczki dobrego chrzanu, 1 łyżeczkę musztardy Dijon i wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj 1 łyżeczkę mielonej kurkumy i szczyptę soli, jeżeli potrzeba.

 

3. Dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego, wymieszaj całość i odstaw do lodówki.

 

4. Przygotuj dodatki do pstrąga: 4 cienkie plasterki boczku, 1 łyżkę suszonego tymianku i 20 gramów płatków migdałów.

 

5. Obierz 400 gramów ziemniaków, pokrój w kostkę i gotuj w dobrze osolonej wodzie.

 

6. Po 10 minutach (gdy ziemniaki będą „al dente”) dorzuć do garnka po jednej garści mrożonego groszku i tyle samo mrożonego bobu. Gotuj warzywa 3 minuty.

 

7. Wyjmij pstrągi z piekarnika – winny być już lekko zrumienione.

 

8. Posyp pstrągi suszonym tymiankiem, obłóż plasterkami boczku i posyp migdałami. Skrop odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika na najwyższą półkę na kolejne 10 minut. Pstrąg pieczony z boczkiem już za chwilę zacznie pachnieć. I to jak!

 

9. Do garnka z warzywami dodaj posiekaną 1 główkę sałaty little gem. Gotuj 2 minuty.

 

10. Warzywa odcedź, wrzuć garstkę listków mięty i łyżkę masła; dopraw do smaku. Warzywa ugnieć na puree najlepiej tak, aby część z nich pozostała w całości (jeżeli nie tolerujesz skórki z bobu pozbądź się jej przed zmiażdżeniem warzyw).

 

11. Pstrąg pieczony z boczkiem idealnie smakuje podany z sosem jogurtowo – chrzanowym i puree warzywnym.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *