przetwory na zimę

Przetwory na zimę wydawać się mogą przeżytkiem. Wszak w naszych sklepach nie brakuje niczego, a z roku na rok produktów jest coraz więcej, w dodatku szczęśliwie coraz więcej jest produktów o dobrym składzie. Gdy jednak śliwki węgierki mogę kupić w maju to jestem podejrzliwy. Dowiaduję się, że teraz jest kilkadziesiąt odmian śliwy i jest to całkiem normalne, że węgierki można jeść już od maja. Dla mnie to nie jest normalne, bo ja węgierki jadłem prosto z drzewa na wsi we wrześniu. I to właśnie jesień dla śliwek była zarezerwowana. Podobnie jest z innymi owocami i warzywami. A ja chcę jadać te prawdziwe owoce i warzywa. Wtedy kiedy ich pora dojrzewania nadchodzi, a nie wtedy, kiedy ich sztuczna odmiana „wyhodowana” przez naukowców wzrasta.

PRZETWORY NA ZIMĘ CZY WARTO

Owszem, być może uda Wam się kupić fantastyczne przetwory w zimie bez zbędnych dodatków, jednak gdy zobaczycie ich cenę to szczęka Wam opadnie. To kolejny z powodów, dla których warto, zdecydowanie warto samemu zrobić niektóre przetwory na zimę. Na pierwszym miejscu oczywiście ogórki kiszone, przecier pomidorowy, dżemy. Warto również pomyśleć o zrobieniu kilku słoików np. gulaszu warzywnego, który pasteryzowany w słoikach będzie jak znalazł na zimowy obiad. Otwierając taki słoik przypomnisz sobie zapach lata.

przetwory na zimę
Nie ma, jak domowy przecier pomidorowy

POCZUJ SMAK LATA ZIMĄ

Żurawina do mięs, czy chutney morelowy znakomicie podkreśli zimową porą pieczoną pierś z kaczki. Sok malinowy dodany do herbaty pomoże zwalczyć skutki jesiennego przeziębienia. Przecier pomidorowy uatrakcyjni smakowo każde danie, do którego go dodasz. Dżem domowej roboty z dojrzałych owoców może być dodatkiem do jogurtów, naleśników, białego sera, czy po prostu okrasi kanapkę. Ogórki kiszone uratują zaś niejedną imprezę. Zachęcam Cię zatem do przygotowania przetworów na zimę. Wybierz te, które z pewnością będą „za Tobą chodziły” w długie, szare zimowe dni…

Przepisy na PRZETWORY znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *