Przepiórki pieczone to z pewnością nie jest danie do przyrządzania na co dzień; przepiórki są dość drogie, mają mało mięsa, no i sama ich konsumpcja bywa kłopotliwa. Oczywiście można kupić już wykrojone piersi przepiórek (mrożone), ale ich cena równa jest cenie polędwicy wołowej. Raz na czas jednak myślę, że warto, a jeśli jest szczególna okazja to takie danie może być przyjemną odmianą i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Mięso przepiórek jest bardzo delikatne i chude, dlatego zwykle owija się je boczkiem, który dodatkowo wzmacnia smak mięsa. Przepiórki pieczone proponuję podać z przepyszną sałatką z botwinki na ciepło, przyrządzoną z pieczonych buraczków. Jeżeli nie przekonałem Cię do przepiórek wypróbuj chociaż sałatkę z botwinki, bo warta jest grzechu.

 

PRZEPIÓRKI PIECZONE Z BOTWINKĄ

SKŁADNIKI:

  • sześć sztuk przepiórek;
  • 6 dużych plastrów pancetty lub surowego wędzonego boczku;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól gruboziarnista;
  • pieprz ziarnisty;
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku;
  • duży pęczek botwinki;
  • oliwa z oliwek;
  • pęczek koperku;
  • masło;
  • cytryna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj marynatę do przepiórek; do moździerza włóż posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soli gruboziarnistej, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Wszystko zmiażdż na masę.

 

2. Sześć przepiórek dobrze umyj pod bieżącą wodą, dobrze wysusz ręcznikami papierowymi, a następnie ich wnętrza natrzyj przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka włóż również po 2-3 gałązki świeżego tymianku. Zwiąż nogi przepiórek nicią kuchenną. Z zewnątrz owiń przepiórki plastrami wędzonego boczku lub pancetty (włoski suszony boczek) – możesz owinąć ptaki nicią, aby podczas pieczenia boczek nie zsunął się. Przełóż ptaki do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

 

3. Z dużej botwinki odetnij buraczki. Umyj je dobrze, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól odrobinę, polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

 

4. Wraz z buraczkami do piekarnika wstaw przepiórki (przepiórki możesz przesmażyć wcześniej krótko na mocnym ogniu, ale jest to sprawa indywidualna). Piecz ptaki z burakami 30 minut.

 

5. Upieczone buraczki lekko przestudź, a następnie obierz ze skóry. Odstaw na bok.

 

6. Po upływie 30 minut wyjmij również naczynie z przepiórkami i polej ptaki powstałym sosem, a jeśli jest go za mało obłóż je małymi kawałkami masła. Wstaw mięso do piekarnika na kolejne 30 minut.

 

7. Pora przygotować sałatkę z botwinki. Posiekaj drobno jej łodyżki, a grubo liście. Przygotuj małą garść świeżego koperku. Upieczone, obrane ze skóry buraki pokrój w drobną kostkę.

 

8. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, po czym wrzuć łodyżki botwinki. Smaż je około 2 minut.

 

9. Na patelnię wrzuć liście botwinki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Smaż całość kolejne 2 minuty.

 

10. Dodaj posiekane buraczki, garść posiekanego koperku, sól, pieprz. Sałatka będzie gotowa za około 60 sekund.

 

11. Wyjmij z piekarnika przepiórki; pozbaw je sznurka.

 

12. Przepiórki pieczone podawaj z kaszą jaglaną i z botwinką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *