Przepiórki pieczone z pewnością nie jest daniem do przyrządzania na co dzień. Przepiórki są dość drogie, mają mało mięsa, no i sama ich konsumpcja bywa kłopotliwa. Oczywiście można kupić już wykrojone piersi przepiórek (mrożone), ale ich cena równa jest cenie polędwicy wołowej. Raz na czas jednak myślę, że warto, a jeśli jest szczególna okazja to takie danie może być przyjemną odmianą i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Mięso przepiórek jest bardzo delikatne i chude, dlatego zwykle owija się je boczkiem, który dodatkowo wzmacnia smak mięsa. Przepiórki pieczone proponuję podać z przepyszną sałatką z botwinki na ciepło, przyrządzoną z pieczonych buraczków. Jeżeli nie przekonałem Cię do przepiórek wypróbuj chociaż sałatkę z botwinki, bo warta jest grzechu.
PRZEPIÓRKI PIECZONE
SKŁADNIKI:
- sześć sztuk przepiórek;
- 6 dużych plastrów pancetty lub surowego wędzonego boczku;
- 1 ząbek czosnku;
- sól gruboziarnista;
- pieprz ziarnisty;
- 2-3 gałązki świeżego tymianku;
- duży pęczek botwinki;
- oliwa z oliwek;
- pęczek koperku;
- masło;
- cytryna;
PRZEPIÓRKI PIECZONE PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj marynatę do przepiórek; do moździerza włóż posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soli gruboziarnistej, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Wszystko zmiażdż na masę.
2. Sześć przepiórek dobrze umyj pod bieżącą wodą, dobrze wysusz ręcznikami papierowymi, a następnie ich wnętrza natrzyj przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka włóż również po 2-3 gałązki świeżego tymianku. Zwiąż nogi przepiórek nicią kuchenną. Z zewnątrz owiń przepiórki plastrami wędzonego boczku lub pancetty (włoski suszony boczek) – możesz owinąć ptaki nicią, aby podczas pieczenia boczek nie zsunął się. Przełóż ptaki do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Z dużej botwinki odetnij buraczki. Umyj je dobrze, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól odrobinę, polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
4. Wraz z buraczkami do piekarnika wstaw przepiórki (przepiórki możesz przesmażyć wcześniej krótko na mocnym ogniu, ale jest to sprawa indywidualna). Piecz ptaki z burakami 30 minut.
5. Upieczone buraczki lekko przestudź, a następnie obierz ze skóry. Odstaw na bok.
6. Po upływie 30 minut wyjmij również naczynie z przepiórkami i polej ptaki powstałym sosem, a jeśli jest go za mało obłóż je małymi kawałkami masła. Wstaw mięso do piekarnika na kolejne 30 minut.
7. Pora przygotować sałatkę z botwinki. Posiekaj drobno jej łodyżki, a grubo liście. Przygotuj małą garść świeżego koperku. Upieczone, obrane ze skóry buraki pokrój w drobną kostkę.
8. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, po czym wrzuć łodyżki botwinki. Smaż je około 2 minut.
9. Na patelnię wrzuć liście botwinki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Smaż całość kolejne 2 minuty.
10. Dodaj posiekane buraczki, garść posiekanego koperku, sól, pieprz. Sałatka będzie gotowa za około 60 sekund.
11. Wyjmij z piekarnika przepiórki; pozbaw je sznurka.
PRZEPIÓRKI PIECZONE Z BOTWINKĄ PODANE
Podawaj z kaszą jaglaną i z botwinką.
Przepis na wiosenną BOTWINKĘ znajdziesz <<TUTAJ>>.