Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

Wywar warzywny, a w zasadzie przepis jak go zrobić, w mojej bazie przepisów znaleźć się musiał. Choćby po to, aby przekonać tych, którzy nadal używają tzw. kostek rosołowych, bulionetek itp, że nie ma to najmniejszego sensu. Że zrobienie wywaru warzywnego jako bazy do zup, sosów i wielu, wielu innych celów kulinarnych jest łatwe, szybkie i ma sens. Smak takiego wywaru warzywnego kształtować możesz dowolnie, ja jednak w tym miejscu podaję przepis bazowy – na wywar jarzynowy najprostszy z możliwych.

 

WYWAR WARZYWNY

SKŁADNIKI:

  • 1 większa lub dwie mniejsze marchewki;
  • 3 duże pietruszki;
  • mały kawałek selera;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Dobór proporcji warzyw to sztuka, którą musisz opanować samodzielnie. Każdy z nas ma inny smak, więc trudno o jednoznaczne podanie proporcji warzyw do Twojego wywaru. Moje proporcje to 1 większa marchewka, 3 duże pietruszki, nieduży kawałek selera. Wszystkie warzywa korzeniowe mają dość mocny i charakterystyczny smak. Zbyt duża ilość marchewki nada nieznośnej słodkości wywarowi, za duża ilość selera uczyni z wywaru wodę z gotowania selera, a nie wywar. Podane przeze mnie proporcje uważam za sensownie, są sprawdzone wielokrotnie i sugeruję Wam zacząć właśnie od nich. W miarę gotowania kolejnych wywarów jarzynowych z pewnością wypracujesz swoje proporcje warzyw, albo pozostaniesz przy moich.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

2. Marchewkę i pietruszkę pozbaw końcówek. Pietruszkę i selera obierz; marchewkę, szczególnie, gdy młoda pozostaw nieobraną.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

3. Pietruszkę przekrój w poprzek na dwie części. Cieńszą część odłóż, grubszą zaś ponacinaj wzdłuż w 2-3 miejscach, aby warzywo lepiej oddało smak wywarowi.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

4. Podobnie, jak z pietruszką zrób z marchewką.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

5. Skoro ma to być prosty wywar to z przypraw użyj jedynie soli i pieprzu. Niech to będzie jednak sól gruboziarnista, a pieprz w ziarnach. Do podanych ilości warzyw należy dodać 1 płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu kolorowego. Pamiętaj, że Twój wywar jarzynowy nie musi być przyprawiony na tip top. Ma być bazą np. do zupy i to właśnie finalnie lepiej jest doprawić zupę, aniżeli np. przesolić lub zrobić zbyt pikantny wywar.

UWAGA: Wywar warzywny możesz przyprawić delikatnie lub pikantnie, w zależności do tego, do czego chcesz go użyć.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

6. Przygotowane jarzyny włóż do garnka i zalej je 1,5 litrami zimnej wody. Wsyp zmiażdżone w moździerzu sól i pieprz.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

7. Wrzuć do garnka również (w całości) natkę pietruszki. Moim zdaniem wyraźnie podnosi smak wywaru.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj wywar na wolnym ogniu 30-45 minut. Skąd taka rozpiętość w czasie gotowania? Ponieważ młode warzywa szybciej oddadzą smak, starsze dadzą smak pełniejszy, ale w dłuższym okresie czasu.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

9. Finalnie wywar warzywny jest gotowy, gdy wszystkie warzywa są miękkie.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

10. Zdejmij garnek z wywarem z gazu, połóż go na desce i pozostaw na około 15 minut. W tym czasie wywar dodatkowo nabierze smaku od ugotowanych warzyw i ustoi się.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

11. Delikatnie przecedź wywar do nowego naczynia tak, aby zebrane po jego ustaniu się „nieczystości” (np. grubo zmiażdżony pieprz) pozostały w garnku, w którym się gotował.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

 

12. Wywar warzywny to doskonała baza do zup i sosów. Powinien być pozycją obowiązkową w menu każdego wegeterianina i wegana.

Prosty WYWAR WARZYWNY na zupy i sosy

Przygotuj bogatszy w smaku WYWAR JARZYNOWY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *