Drukuj przepis

Prosty wywar jarzynowy w mojej bazie przepisów znaleźć się musiał. Choćby po to, aby przekonać tych, którzy nadal używają tzw. kostek rosołowych, bulionetek itp, że nie ma to najmniejszego sensu. Że zrobienie wywaru jarzynowego jako bazy do zup, sosów i wielu, wielu innych celów kulinarnych jest łatwe, szybkie i ma sens . Smak takiego wywaru jarzynowego kształtować możesz dowolnie, ja jednak w tym miejscu podaję przepis bazowy – na wywar jarzynowy najprostszy z możliwych.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 większa lub dwie mniejsze marchewki;
  • 3 duże pietruszki;
  • mały kawałek selera;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Dobór proporcji warzyw to sztuka, którą musisz opanować samodzielnie. Każdy z nas ma inny smak, więc trudno o jednoznaczne podanie proporcji warzyw do Twojego wywaru. Moje proporcje to 1 większa marchewka, 3 duże pietruszki, nieduży kawałek selera. Wszystkie warzywa korzeniowe mają dość mocny i charakterystyczny smak. Zbyt duża ilość marchewki nada nieznośnej słodkości wywarowi, za duża ilość selera uczyni z wywaru wodę z gotowania selera, a nie wywar. Podane przeze mnie proporcje uważam za sensownie, są sprawdzone wielokrotni i sugeruję Wam zacząć właśnie od nich. W miarę gotowania kolejnych wywarów jarzynowych z pewnością wypracujesz swoje proporcje warzyw, albo pozostaniesz przy moich 🙂

 

2. Marchewkę i pietruszkę pozbaw końcówek. Pietruszkę i selera obierz; marchewkę, szczególnie, gdy młoda pozostaw nieobraną.

 

3. Pietruszkę przekrój w poprzek na dwie części. Cieńszą część odłóż, grubszą zaś ponacinaj wzdłuż w 2-3 miejscach, aby warzywo lepiej oddało smak wywarowi.

 

4. Podobnie, jak z pietruszką zrób z marchewką.

 

5. Skoro ma to być prosty wywar jarzynowy to z przypraw użyj jedynie soli i pieprzu. Niech to będzie jednak sól gruboziarnista, a pieprz w ziarnach. Do podanych ilości warzyw należy dodać 1 płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu kolorowego. Pamiętaj, że Twój wywar jarzynowy nie musi być przyprawiony na tip top. Ma być bazą np. do zupy i to właśnie finalnie lepiej jest doprawić zupę, aniżeli np. przesolić lub zrobić zbyt pikantny wywar.

 

6. Przygotowane jarzyny włóż do garnka i zalej je 1,5 litrami zimnej wody. Wsyp zmiażdżone w moździerzu sól i pieprz.

 

7. Wrzuć do garnka również (w całości) natkę pietruszki. Moim zdaniem wyraźnie podnosi smak wywaru.

 

8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj wywar na wolnym ogniu 30-45 minut. Skąd taka rozpiętość w czasie gotowania? Ponieważ młode warzywa szybciej oddadzą smak, starsze dadzą smak pełniejszy, ale w dłuższym okresie czasu.

 

9. Finalnie wywar jarzynowy jest gotowy, gdy wszystkie warzywa są miękkie.

 

10. Zdejmij garnek z wywarem z gazu, połóż go na desce i pozostaw na około 15 minut. W tym czasie wywar dodatkowo nabierze smaku od ugotowanych warzyw i ustoi się.

 

11. Delikatnie przecedź wywar do nowego naczynia tak, aby zebrane po jego ustaniu się „nieczystości” (np. grubo zmiażdżony pieprz) pozostały w garnku, w którym się gotował.

 

12. Wywar jarzynowy to doskonała baza do zup i sosów. Powinien być pozycją obowiązkową w menu każdego wegeterianina i wegana.

Przygotuj o wiele bogatszy w smaku wywar jarzynowy. Przepis znajdziesz TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *