PROSECCO bije rekordy popularności

Prosecco, czyli włoskie wino musujące bije rekordy popularności. Już w 2013 roku po raz pierwszy w historii skala sprzedaży tego trunku na świecie przebiła słynnego francuskiego szampana. Co stoi u źródeł popularności prosecco? Dlaczego jego sprzedaż gwałtownie rośnie i dlaczego we Włoszech na jego punkcie panuje szał?

PROSECCO PRODUKCJA

W przeciwieństwie do tradycyjnej (szampańskiej) metody wytwarzania win musujących prosecco wytwarza się niejako metodą „odwrotną”. Zamiast rozlewać wino do butelek umieszcza się je pod ciśnieniem w wielkim zbiorniku, który jest hermetycznie zamykany. Właśnie tam zachodzi druga fermentacja, a wino rozlewane jest do butelek dopiero wtedy, gdy jest gotowe. Taka metoda (zwana Charmat) jest dużo tańsza od metody tradycyjnej (szampańskiej), co znajduje odbicie między innymi w cenie prosecco. Więcej o WINACH MUSUJĄCYCH dowiesz się <<TUTAJ>>.

PROSECCO bije rekordy popularności

DELIKATNY SMAK A POCHODZENIE

W związku ze sposobem jego produkcji prosecco jest winem bardzo delikatnym, stosunkowo słabo (w porównaniu do szampana i cavy) „nabuzowanym”, powstającym z winogron glera rosnących w rejonie Veneto. I tu właśnie dochodzimy do sedna. Nazwa Prosecco zastrzeżona jest dla win produkowanych w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo. Ostatnio obszar ten jednak znacznie się rozszerza.

OPOWIEŚĆ O KRÓLU MIDASIE

Produkcją tego wina zajmuje się 14 tys. winnic i firm, które chcą coraz więcej go wytwarzać korzystając z niezwykłej popularności. Winnice powstają na każdym wolnym terenie na wszystkich wzgórzach i wszędzie tam, gdzie można posadzić winorośl. O tym, że wyśmienite wino stało się żyłą złota świadczy to, że hektar ziemi w jego kolebce Valdobbiadene kosztuje nawet milion euro. Lokalne władze i eksperci ostrzegają, że sytuacja wyrywa się spod kontroli, co grozi według nich zarówno naruszeniem równowagi biologicznej, jak i obniżeniem jakości oraz chaosem na rynku, bo konsumentom coraz trudniej odróżnić wykwintne odmiany od tych masowych.

PROSECCO bije rekordy popularności

JESZCZE SZALEŃSTWO CZY JUŻ OBŁĘD

Z winnic w Apulii i na Sycylii wyrywa się winorośl odmiany glera z korzeniami, a następnie przesadza się w krainie, gdzie powstaje Prosecco najwyższej jakości. Pod nowe winnice wycinane się lasy, likwiduje się uprawy zbóż i sady. – Ktokolwiek sadzi glerę w nadziei, że kiedyś będzie mógł robić Prosecco, niech przestanie się łudzić. Produkcja jest ściśle związana z wyznaczonym terenem, a w przyszłości będzie ograniczona – ostrzega włoski wiceminister rolnictwa Franco Manzato.

żródło: TVPInfo.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *